Anna Kinberg Batra (M). Foto: MAJA SUSLIN/TTAnna Kinberg Batra (M). Foto: MAJA SUSLIN/TT
Anna Kinberg Batra (M). Foto: MAJA SUSLIN/TT
Jan Björklund (L). Foto: SVEN LINDWALLJan Björklund (L). Foto: SVEN LINDWALL
Jan Björklund (L).  Foto: SVEN LINDWALL
Annie Lööf (C). Foto: HENRIK JANSSONAnnie Lööf (C). Foto: HENRIK JANSSON
Annie Lööf (C).  Foto: HENRIK JANSSON
Jakob Forssmed (KD). Foto: OLLE SPORRONGJakob Forssmed (KD). Foto: OLLE SPORRONG
Jakob Forssmed (KD).  Foto: OLLE SPORRONG

Inget barn under 18 år ska räknas som gift

Publicerad

I 132 identifierade fall har bortgifta barn kommit till Sverige. Vissa har placerats på samma boenden som sina vuxna män, skriver alliansens partiledare. 

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I Sverige ska var och en vara garanterad friheten att själv få forma sitt liv. Tryggheten ska gälla alla. Ingen får ta sig rätten att inskränka en annan människas frihet.

Vår sammanhållning bygger på en värdegrund för hur vi ska bete oss mot varandra. Det gäller lika mycket för de som är födda och uppvuxna här, som för de som precis har kommit hit. Men i dag finns det områden i Sverige där svensk lag är satt på undantag och rättssamhället har trängts tillbaka. Det är inte acceptabelt oavsett om det gäller tryggheten på gatorna eller i hemmet. 

Att exempelvis gifta bort sin dotter mot hennes vilja och att ta framtiden ifrån sin egen dotter – det får vi aldrig acceptera.

 

LÄS MER: Vi har inte placerat flickor hos "makar" 

 

Alliansregeringen tog initiativ till en rad åtgärder för att förhindra äktenskapstvång, bland annat skärptes de dåvarande reglerna till att även innefatta situationer där den unges utsatthet utnyttjas utan att det nödvändigtvis förekommer tvång. Det innebär att även press från föräldrar eller släktingar nu omfattas av strafflagstiftningen. Det blev straffbart att lura någon att resa till ett annat land där personen ska giftas bort genom tvång eller utnyttjande. Alliansregeringen tog dessutom bort möjligheten att få dispens från den 18-årsgräns som gäller för att få gifta sig.

I fjol aktualiserades faktumet att det – trots ny lagstiftning – finns svagheter i regelverket. Totalförbudet mot barnäktenskap gäller för personer som har anknytning till Sverige, oavsett om äktenskapet ingås här eller utomlands. Däremot täcker förbudet inte äktenskap som ingåtts utomlands och där ingen av parterna har svensk anknytning när vigseln skedde. Många flyktingbarn som gifts bort i hemlandet har därför ansetts fortfarande vara gifta när de sökt asyl här i Sverige. Det är oacceptabelt.

Det måste vara en självklar utgångspunkt för all lagstiftning och allt myndighetsarbete att barn inte ska vara gifta i Sverige. Barn ska ha rätt till sin egen frihet och sitt eget liv och det ska gälla alla barn.

 

LÄS MER: Svensk lag ska gälla alla som bor här

 

I mars 2016 informerade Migrationsverket om 132 identifierade fall där bortgifta barn kommit till Sverige. Det konstaterades också att det finns ett stort mörkertal. Dessa barn har i en del fall placerats på samma boenden som vuxna män de är gifta med.

Dessa flickor förtjänar bättre.

Trots att det gått snart ett år sedan Migrationsverket rapporterade om detta har regeringen inte agerat. Det är skamligt. 

Dessa flickor förtjänar bättre. Det ska inte råda någon tvekan. Barnäktenskap ska vara förbjudet i Sverige. Barn som kommer hit ska vara garanterade att få sina rättigheter försvarade. Det är inte acceptabelt med brister i likvärdigheten mellan landets kommuner när det gäller socialtjänstens skydd mot barnäktenskap.

I dag deltar representanter för våra partier i ett möte med regeringen för att diskutera frågan. Men att bara diskutera räcker inte. Vi är beredda att medverka till att ett lagförslag snabbt kan passera riksdagen som innebär att inget barn under 18 år ska kunna räknas som gift i Sverige, oavsett om det fanns anknytning till Sverige eller inte då äktenskapet ingicks. Likaså ska äktenskap som ingåtts under tvång aldrig erkännas. Vi har redan tagit initiativ till lagstiftning direkt i riksdagen och är redo att fullfölja om inte regeringen tar sitt ansvar. I Sverige ska trygghet, jämställdhet och rätten att själv välja gälla alla.

 

Anna Kinberg Batra (M) partiledare

Annie Lööf (C) partiledare

Jan Björklund (L) partiledare

Jakob Forssmed (KD) tf partiledare

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag