Yasmine Larsson. Foto: Michael SteinbergYasmine Larsson. Foto: Michael Steinberg
Yasmine Larsson. Foto: Michael Steinberg
Foto: Kate Gabor/The Royal Court, SwedFoto: Kate Gabor/The Royal Court, Swed
 Foto: Kate Gabor/The Royal Court, Swed

Inget barn bör födas in i en offentlig roll

Publicerad

För varje demokratiskt sinnad medborgare borde det vara förkastligt att det högsta offentliga ämbetet i vårt land går i arv, skriver Yasmine Larsson, ordförande för Republikanska föreningen.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

På onsdagen födde Victoria Bernadotte sitt andra barn, som enligt successionsordningen är nummer tre i den svenska tronföljden efter sin mor och sin syster Estelle Bernadotte. Nu svämmar medierna närmast över av nyheten om ännu en kunglig bebis.

För mig som republikan belyser förlossningen själva huvudproblemet med monarkin, nämligen hur eventuella blivande statschefer ska tillsättas. Jag påminns om att Sveriges nuvarande statsskick bygger på gener och blodslinjer. Tanken är att det ska avlas barn inom en utvald familj och att du endast kan bli svensk statschef om du är en äkta Bernadotte. Monarkins grund är att vissa människor föds som mer värdefulla än andra.

För varje demokratiskt sinnad medborgare borde det vara förkastligt att det högsta offentliga ämbetet i vårt land går i arv. I en demokrati ska medborgarna givetvis välja statsmaktens utövare och representanter.

 Rätten att representera oss ska ingen kunna ärva, utan den ska vi ge. Alla offentliga ämbeten ska vara öppna för alla svenskar och demokratiska val eller sakliga grunder ska avgöra tillsättandet av sådana poster.

 

LÄS MER: Slut på förnedringen – öppna slottet för alla hemlösa i stället

 

Varje ny kunglig förlossning väcker seriösa frågor om Sveriges anspråk på att vara en fullvärdig demokrati, men medierna kommer inte att uppmärksamma hur orimligt det är att det ämbetet som statschef går i arv eller om vad en kunglig bebis säger om jämlikheten i Sverige. Det skrivs dock spaltmeter om varje graviditet och förlossning inom kungahuset.

Trots att det egentligen rör sig om rent privata händelser görs de till nationella angelägenheter som hela det svenska folket förväntas få ta del av. För kungafamiljen är detta en medveten strategi för att behålla det politiska inflytande och de ekonomiska fördelar som de själva får genom monarkin. De kan öka sin popularitet och flytta fokus från en angelägen diskussion om framtidens statsskick.

Samtidigt är det ändå uppenbart att när nu strålkastarljuset riktas mot kungahuset så visas denna institutions orimlighet och otidsenlighet. Monarkin är inte bara en omodern kvarleva från en fördemokratisk tid, utan strider också mot de jämlikhetsideal som annars präglar det svenska samhället och som ska gälla i en demokrati.

 

LÄS MER: Kungafamiljen lever inte i en bur


Jag anser att varje nyfödd svensk medborgare borde ha samma möjligheter och samma politiska rättigheter att i framtiden kunna representera vårt land. Inget barn borde födas in i en offentlig roll, till en position med status och privilegier och till ett av skattebetalarna finansierat lyxliv.

Det är hundratals barn som föds i Sverige varje dag. Varje barn är unikt och förtjänar den största omsorg som vårt samhälle kan erbjuda.

Ändå väljer medierna att lyfta fram kungafamiljens barn för smicker, beröm och ändlösa spekulationer - enbart på grund av familjen de föds in i.

Mediebevakningen av kungliga barn går långt utöver rimliga proportioner. Om och om igen kommer vi att få veta att dessa barn är viktigare och mer speciella än alla andra barn i hela landet.

Alla svenska barn förtjänar att växa upp i ett land där det inte finns några gränser för deras ambitioner, där deras politiska rättigheter är som alla andras och där vi alla är födda som jämlikar.

Jag hoppas kort sagt på en framtid där Sverige är en republik.

 

Yasmine Larsson

ordförande för Republikanska föreningen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag