Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ingen vill gå hemma hellre än att jobba

Jonna Garphult
Försäkringskassans annons

Jag har personligen varit sjukskriven för kronisk smärta och depression sedan 2002. Försäkringskassans nya kampanj utgår ifrån att den som är sjuk inte vill tillhöra "laget Sverige", skriver sjukskrivna Jonna Garphult.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Försäkringskassan har i veckan tapetserat det offentliga rummet med reklam om ”laget Sverige”. Vi är många som reagerat på reklamen, och ifrågasätter det rimliga i att Försäkringskassan ägnar sig åt detta.

Jag har personligen varit sjukskriven för kronisk smärta och depression sedan 2002. Jag har varit utförsäkrad två gånger. Jag ansökte i augusti 2015 om återinträde i sjukförsäkringen och fick efter ett halvårs (!) handläggning beskedet att Försäkringskassan inte längre beviljar mig sjukpenning alls. Detta trots att bedömningar från läkare, psykolog, psykiatriker, terapeut, sjukgymnast och arbetsterapeut visar att min arbetsförmåga är noll.

Jag har sedan augusti 2015 levt helt utan ersättning och ska snart upp med mitt ärende i Förvaltningsrätten.

Inte för att jag inte vill arbeta. Inte för att jag inte vill tillhöra ”laget Sverige”. Inte för att jag fuskar. Utan för att jag är för sjuk för att arbeta.

En institution som Försäkringskassan ska för det första inte lägga resurser på reklam som inte är rent informativ. Visst finns det rimlighet i att man till exempel har en kampanj när hemsidan är ny, reglerna för föräldrapenning förändras eller hur man gör för att få information på sitt hemspråk. Men en kampanj med sloganen "alla behövs i laget Sverige"? Smaka på det. Vad säger Försäkringskassan egentligen med det?


LÄS MER: Hetsjakten på sjuka är äntligen över


Att de tycker det är rimligt att gå ut med en sådan kampanj tyder ju bara på att de utgår ifrån att den som är sjuk inte vill tillhöra "laget Sverige". På vilka grunder?

Av alla de sjuka jag haft kontakt med genom åren finns det inte en enda person som inte hellre skulle jobba och "göra rätt för sig". Ingen vill stå utanför samhället. Ingen vill vara till last. Ingen vill gå hemma hellre än att jobba.

Att Försäkringskassan känner behovet att upplysa oss sjuka om att vi borde jobba i stället för att vara sjuka eller fuska är så nedvärderande och skamligt!

Deras text stämmer inte heller. De påstår att "vi frågar efter vilken arbetsförmåga du har, inte hur sjuk du är". Lyssna bara på det stora antalet gravida som trots sängliggande med foglossning och skyhögt blodtryck får höra "graviditet är inte en sjukdom".

Även när Försäkringskassan ställt frågan om arbetsförmåga, och fått intygat från otaliga instanser att den är noll, så frågar de vidare ändå efter diagnoser och sjukdom och menar sedan att det finns en fast tidsperiod för hur länge man är sjuk i olika sjukdomar och får vara sjukskriven. Alltså sjukdomen är vägledande, inte arbetsförmågan.

Och att arbetsförmågan är fastställd till noll av flertalet experter med mångårig utbildning och erfarenhet, det kan sedan helt köras över av en enskild handläggare, helt utan den för sjukdomen relevanta kompetensen.


LÄS MER: Myt att sjukskrivna kostar för mycket


Försäkringskassan har en enorm makt över enskilda personers liv. Personer som är oerhört utsatta. Personer som gör vad de kan för att få livet att gå någorlunda ihop. Personer som mår riktigt dåligt av att möta gigantiska reklampelare ute på stan med budskapet att de fuskar, eller i alla fall inte gör vad de kan för "laget Sverige". Det här är inte rimligt, och inte värdigt en svensk myndighet. Ingen människa kommer mirakulöst bli friskare på grund av Försäkringskassans kampanj.

Försäkringskassan ska hjälpa, inte stjälpa.Jonna GarphultDetta är en något omarbetad version av en text som publicerades på Jonna Garphults Facebooksida