Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ingen ska bli bemött som jag efter våldtäkt

Julia Östfeldt och Emma Blomdahl.
Foto: Föreningen Tillsammans
Foto: Bertil Ericson/Tt

Under anmälan av våldtäkten bad poliserna mig att inte bara berätta om hur förövaren hade våldtagit mig, utan ville även att jag skulle visa på min väninna som fanns med mig under förhöret, skriver Emma Blomdahl.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

För lite över två år sedan förändrades mitt och Julias liv, det var då vi blev utsatta för våldtäkter. Vi båda anmälde till polisen men vad som hände sedan skiljer sig åt. Julia blev väl bemött med respekt och värdighet medan mina upplevelser av polisens bemötande präglas av misstag och felaktigheter.

Under anmälan av våldtäkten bad poliserna mig att inte bara berätta om hur förövaren hade våldtagit mig, utan ville även att jag skulle visa på min väninna som fanns med mig under förhöret, hur han hade vänt mig om och tryckt mig ned.

Detta ombads jag göra bara någon timma efter det att jag blivit våldtagen. Jag var i chock, och kraftigt berusad. Då reflekterade jag inte över att det var fel, men nu förstår jag att detta bemötande inte bara är felaktigt utan även har förvärrat mitt trauma av övergreppet.

Förhöret var klart runt klockan 5 på morgonen och jag skulle nu få åka hem och sova. Då jag berättade för poliserna var jag bodde såg de lite smått besvärade ut och frågade om det var okej att de släppte mig vid en tunnelbanestation i stället, så slapp de åka så långt. Detta var mitt första möte med polisen någonsin. Jag hade aldrig tidigare utsatts för ett brott och jag hade ingen aning om hur ett bemötande såg ut. Jag visste heller inte vad jag hade för rättigheter, inte heller hade jag ett målsägandebiträde med mig som kunde ta stötta mig. Därför sa jag inte emot utan satte mig på tunnelbanan våldtagen, ledsen och trött.


I dag förstår jag att det som skedde den kvällen var ett felaktigt bemötande och därför har jag nu lämnat in en anmälan till justitieombudsmannen för att få polisens handlingar den kvällen prövade.

Främsta orsaken till varför anmälan görs är för att säkerställa att ingen som utsatts för ett brott får samma dåliga bemötande. Ett värdigt bemötande som brottsutsatt är en mänsklig rättighet.

Ett bra bemötande är centralt för den brottsutsattas hela upplevelse av processen, det är därför viktigt att rättsväsendet och hälso- och sjukvården har de kunskaper som krävs för att ge ett korrekt bemötande till brottsdrabbade. Ett positivt bemötande har visat sig leda till att utsatta i högre grad samarbetar med rättsväsendet men också återhämtar sig från traumat fortare.

Medan ett negativt bemötande leder till att den utsatta inte samarbetar i lika hög grad och kommer troligen inte anmäla om hen drabbas av brott igen då hen vet att det kan göra livet svårare. Ett negativt bemötande leder också oftare till psykiska diagnostiseringar hos den utsatta.


I en rapport från polisen står att ”Bemötandet är centralt för polisens brottsofferarbete. Polisen har som nationellt mål att andelen brottsoffer som är nöjda med polisen ska öka.”

Jag var allt annat en nöjd med hur polisen bemötte mig den kvällen, och jag känner en rädsla för att behöva gå till polisen igen om jag i framtiden skulle utsättas för ytterligare brott.

 De flesta poliser har ett professionellt och korrekt bemötande men när det inte är så behöver det uppmärksammas så att polisen själva blir medvetna om det och då se över sin verksamhet så att brottsutsatta får ett värdigt bemötande. Detta kommer inte bara leda till att brottsutsatta har möjlighet att snabbare komma vidare och bearbeta det trauma de utsatts för i form av själva brottet, utan kommer även underlätta i polisens övergripande mål att minska brottsligheten.

Fler utsatta kommer sannolikt att våga anmäla då de vet att bemötandet de får är korrekt och värdigt.


Emma Blomdahl, grundare av Föreningen Tillsammans med Julia Östfeldt

Föreningen Tillsammans