Jag är en av alla de som utsatts för mobbning på arbetsplatsen. Alla ser att det förekommer, men ingen vågar göra något. Nu måste vi se till att arbetsgivaren tar tag i dessa problem, skriver Fatou Touray. Foto: Privat.Jag är en av alla de som utsatts för mobbning på arbetsplatsen. Alla ser att det förekommer, men ingen vågar göra något. Nu måste vi se till att arbetsgivaren tar tag i dessa problem, skriver Fatou Touray. Foto: Privat.
Jag är en av alla de som utsatts för mobbning på arbetsplatsen. Alla ser att det förekommer, men ingen vågar göra något. Nu måste vi se till att arbetsgivaren tar tag i dessa problem, skriver Fatou Touray. Foto: Privat.
Även på arbetsplatser där det finns arbetsgivare som är beredda att ta sitt ansvar kan mobbning uppstå, skriver Fatou Touray. Foto: Shutterstock.Även på arbetsplatser där det finns arbetsgivare som är beredda att ta sitt ansvar kan mobbning uppstå, skriver Fatou Touray. Foto: Shutterstock.
Även på arbetsplatser där det finns arbetsgivare som är beredda att ta sitt ansvar kan mobbning uppstå, skriver Fatou Touray. Foto: Shutterstock.

Ingen ska behöva mobbas på jobbet

Publicerad

Jag är en av alla de som utsatts för mobbning på arbetsplatsen. Alla ser att det förekommer, men ingen vågar göra något. Nu måste vi se till att arbetsgivaren tar tag i dessa problem, skriver Fatou Touray.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Starka ord kan vara svåra att förknippa med något man själv varit utsatt för. När det gäller mobbning så blev jag på en arbetsplats utsatt för baktalande, utfrysning, åsidosättande och överkritiskt bemötande för bara några år sedan.

I dag vet jag att det är några av de kriterier som är mycket vanliga på arbetsplatsmobbning. Men då, när någon för första gången satte ord på det, ryggade jag tillbaka. Slog ifrån mig.

Ordet var laddat med så mycket svårigheter att jag liksom inte ville acceptera att det var det jag hade varit med om.

Det var inte alla på arbetsplatsen som utsatte mig för detta. Jag hade några väldigt fina kolleger där också. Men där det finns mobbning, finns alltid en potentiell risk att även någon annan ska bli utsatt. Rädslan gör att man tiger för att inte dra till sig uppmärksamhet då man riskerar att bli nästa person.

Det här gör också att många som blir utsatta kan ha svårt att finna stöd på arbetsplatsen.

Nu blev jag inte kvar på den arbetsplatsen, vilket jag i dag är oändligt tacksam för. På den korta tid jag var där personlighetsförändrades jag fullständigt.

Ändå tog det flera månader efter att jag slutat innan jag kunde ta ordet ”mobbad” i munnen.

 

Under hela mitt drygt 40-åriga liv hade jag aldrig blivit utsatt för något jag upplevt som mobbning, varken i skolan eller bland vänner eller på en arbetsplats. Det var en helt ny upplevelse för mig och jag hade verkligen svårt att tänka mig att det skulle kunna drabba mig.

Men när det väl gjorde det, så slog situationen fullständigt ut min personlighet. Jag blev under den här korta tiden en person jag varken kände igen eller tyckte om.

Alla mina styrkor som jag blivit uppmuntrad för av alla tidigare chefer och kolleger för bara försvann. Det bara rann av mig och jag blev en person jag inte ville vara. Alla mina svagheter kröp fram och jag blev någon som inte kände mitt eget värde.

Det tog ett tag, kanske ett år på min nuvarande arbetsplats, att ”bli mig själv” igen. Att våga stå upp för den jag är och vad jag vill och i dag, trots distans till det som har skett och ett bra läkande med stöd av min omgivning.

Jag kan fortfarande i dag känna smärtan och bli berörd av det jag utsattes för. Även om jag nu har full insikt om att det inte var mig det handlade om. Det var ju människor med dålig självbild försökte göra sig bättre på min bekostnad.

 

Jag är personligen övertygad om att de flesta chefer och arbetsledare också är medvetna om när mobbning sker på en arbetsplats och att inte våga lyfta det visar på svaghet och en problematik på arbetsplatsen som behöver tas itu med.

Därför ska mobbning även fortsättningsvis klassas som ett brott mot arbetsmiljölagen.

Enligt arbetsmiljölagen har anställda rätt till en sund arbetsmiljö och det är arbetsgivarens ansvar att i samverkan med medarbetare och fackföreningar att förebygga ohälsa på arbetsplatsen.

Arbetsmiljöverket har gett ut föreskrifter mot kränkande särbehandling på arbetsplatsen. Dessa föreskrifter är tyvärr vare sig straffbelagda eller vitessanktionerade. Detta innebär i praktiken att arbetsgivaren själv kan delta i mobbning eller underlåta sig att agera och därmed inte heller behöva ta några konsekvenser.

Samtidigt kan självklart en arbetstagare kräva skadestånd om man blivit utsatt för mobbning på arbetsplatsen. Det här är mina handfasta råd till dig som är mobbad på din arbetsplats:

Kom ihåg att det inte är ditt fel, det är inte hos dig problemet ligger, utan hos den/de som utsätter dig.

Skriv ned det som sker i en almanacka, spara mejl, konversationer och liknande. Samla ”bevis”.

Kontakta facket eller advokat för att föra talan om skadestånd.

Börja söka annat arbete direkt.

Ta stöd av anhöriga eller kunniga inom detta område.

 

Även på arbetsplatser där det finns arbetsgivare som är beredda att ta sitt ansvar kan mobbning uppstå. Skillnaden är att mobbningen kvävs i sin linda och inte utvecklas till ett större problem. Det finns alltså en tydlig indikation på att mobbning kan förhindras och stoppas om den goda viljan finns.

 

Fatou Touray

Personlig assistent

Chefredaktör och ansvarig utgivare för Afrope.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kommentera och läs andras kommentarer Regler & villkor
Till Expressens startsida

Mest läst i dag