Fredrik Marklund.Fredrik Marklund.
Fredrik Marklund.
Foto: SVEN LINDWALLFoto: SVEN LINDWALL
 Foto: SVEN LINDWALL

Ingen mening att höja straffskalorna om de inte används

Publicerad

De kriminella vet lika väl som vi poliser att den gärning som de precis blivit gripen för inte kommer att leda till några allvarliga konsekvenser för dem, skriver polisen Fredrik Marklund.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Är det rimligt att undkomma fängelsestraff eller böter efter att ha knivrånat en klockbutik och fått med sig klockor till ett värde av 38 000 kronor och sedan försökt tilltvinga sig två bilar? Är det rimligt med en månads fängelse för en man som med bensin och så kallade molotovcocktails försökt elda upp fem polisbilar? En månad!

Polisen får, med all rätt, mycket kritik för låg uppklarningsprocent. Men det är också dags att börja diskutera vad som händer i de fall där brottet faktiskt klaras upp och gärningsmannen blir dömd. Ovanstående händelser är hämtade från Farsta lokalpolisområde där jag arbetar som polis. Båda dessa ärendet har krävt stora polisiära resurser under insatsen, strax efter att brottet begåtts och under det efterföljande utredningsarbetet. Lägg därtill rättegångskostnader och advokatkostnader. Och inte att förglömma den skada gärningsmannen orsakat brottsoffren som i detta fall blivit utsatt för ett väpnat rån, samt brottsoffren som blivit utsatta för att gärningsmannen ryckt upp dörren och försökt tillgripa deras bil.

Hur är detta möjligt?

Och vad händer? Jo, gärningsmannen i rånärendet döms i hovrätten för bland annat rån och försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel till påföljden skyddstillsyn med behandlingsplan. Detta trots att brottsbalken säger att påföljden för enbart rån ska vara mellan ett och sex års fängelse. Detta trots att gärningsmannen dömts för liknande brott vid flera tidigare tillfällen. Och i fallet med gärningsmannen som försökt elda upp de fem polisbilar som skulle tjänstgöra den aktuella natten i Farsta, döms mannen till mordbrand till påföljden en månads fängelse och skyddstillsyn. Mordbrand, som enligt brottsbalken ska leda till lägst 2 år och högst 8 års fängelse. Hur är detta möjligt?

 

LÄS MER: Nu lämnar jag en myndighet i förfall 

 

Jag vill vara tydlig med att detta inte är några ovanliga fall i det svenska rättssystemet, tvärtom. Vi poliser som jobbar med detta dagligen ser hur återfallsförbrytare sällan blir anhållna och ännu mer sällan blir häktade. Efter några timmar i arresten med efterföljande förhör släpps de allt som oftast ut på gatan där de begår nya brott. Återfallsförbrytare som i rättegång döms för en rad olika brott såsom rattfylleri, grov olovlig körning, stölder, narkotikabrott, skadegörelse, brott mot knivlagen och så vidare får allt som oftast villkorlig dom eller skyddstillsyn. 

 Har man dömts till två års fängelse ska man också sitta två år, och inget annat.

Detta trots att endast en av dessa gärningar i sig kan leda till fängelse enligt brottsbalken. Sanningen är att det inte tyckts ha någon betydelse hur många brott en återfallsförbrytare begår sett till den efterföljande påföljden. Är det så vi vill ha det? Är det rätt signaler till de kriminella? Är det rätt mot våra brottsoffer?

Visst är det bra att regeringen vill öka straffen för vissa brott. Och det är bra att oppositionspartier också pratar om straffskärpningar. Men för mig är det inte straffskalorna i den nuvarande lagstiftningen som är problemet. Det är ingen mening att höja straffskalorna om man ändå inte utnyttjar dessa i praktiken. 

Se i stället till att ändra praxis så att domstolarna utgår från maxstraffet i straffskalan för ett visst brott, i stället för att som i dag utgå från minimistraffet. Se också till att åtgärda det faktum att återfall i brott allt som oftast inte gör någon skillnad för gärningsmannen. För mig är det solklart att fler brott ska leda till en strängare påföljd. Se också till ta bort den villkorliga frigivningen efter två tredjedelar av ett fängelsestraff. Har man dömts till två års fängelse ska man också sitta två år, och inget annat.

 

LÄS MER: Alla har fattat utom du, Dan Eliasson

 

Det är inte ovanligt att en kriminell person som vi griper för exempelvis misshandel, narkotikabrott eller våld mot tjänsteman säger ”jag är ändå ute om några timmar”. De kriminella vet lika väl som vi poliser att den gärning som de precis blivit gripen för inte kommer att leda till några allvarliga konsekvenser för dem. Jag vet mycket väl att skärpta straff inte är den enda lösningen för att åtgärda problemen med kriminalitet i vårt samhälle. Men jag vet med säkerhet att så länge en person sitter i fängelse kommer den inte begå nya brott. Och viktigast av allt, samhället måste visa att vi inte accepterar kriminalitet och visa att det blir konsekvenser av ett sådant beteende.

 

Fredrik Marklund

Polis, Farsta

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag