Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ingen idé att runda EU i jakt på vaccin

Lena Hallengren (S), socialminister.
Foto: JESSICA GOW/TT
Hans Dahlgren (S), EU-minister.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Moderaternas resonemang om att köpa in vaccin på egen hand håller inte. Utan EU-samarbetet hade Sverige tvingats delta i ett internationellt vaccinrace, där större och mäktigare stater ställt sig först i kön, skriver S-ministrarna Lena Hallengren och Hans Dahlgren.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. När pandemin bröt ut för drygt ett år sedan var det få som vågade hoppas att vi skulle ha tillgång till fungerande vacciner redan innan slutet på 2020. Nu pågår den största vaccinationskampanjen i Sveriges historia, med flera godkända vacciner och över 1,4 miljoner vaccinationer genomförda. Över 90 procent av alla som bor på äldreboenden är vaccinerade och 70 procent av alla som är 65 år och äldre med hemtjänst har fått minst en dos. 

Moderaterna önskedrömmer

Moderaterna kräver nu att Sverige ska köpa in vaccin på egen hand, utanför EU-samarbetet. De menar att regeringen lade ”alla ägg i samma korg” när vi gemensamt i EU upphandlade den breda vaccinationsportföljen vi har i dag. Det är ett bakvänt resonemang.

För det första finns det såvitt känt inga lager av godkända vaccin till försäljning. Den globala efterfrågan är extrem, och all produktion är intecknad långt in på nästa år.

Det finns inga lager av godkända vaccin till försäljning, efterfrågan är extrem, skriver ministrarna.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

För det andra har EU-kommissionen förhandlat avtal för alla medlemsländer. Därigenom har vi som EU-medlemmar fått tillgång till flera typer av vaccin och flera doser per capita än länder utanför EU. Sverige är väl representerat i det här arbetet, som gör oss mindre beroende av enskilda tillverkare. Vi får också större möjligheter att agera mot oegentligheter och vi får en större bredd i vår vaccinationsportfölj. 

EU-samarbetet gynnar oss

Utan EU-samarbetet hade Sverige tvingats delta i ett internationellt vaccinrace, där större och mäktigare stater ställt sig först i kön. Mindre länder som Sverige hade haft betydligt sämre möjlighet att hävda sig i den globala konkurrensen om vaccinet. 

Mycket arbete återstår. Sverige och EU arbetar intensivt för att de försenade avtalade leveranserna ska komma fram från tillverkarna så snabbt som möjligt. Vi vill också motverka de handelshinder som försvårar vägen ut ur pandemin. Ett handelskrig med vacciner skulle vara mycket olyckligt, för alla.

Lärdomar inför framtiden

Även om både vaccinutveckling och vaccineringen fortsätter, går det redan i dag att peka på några centrala lärdomar som utvecklingen av vaccin mot covid-19 bär med sig inför framtiden.

1. Internationella samarbeten behövs. Den rekordsnabba utvecklingen av fungerande vacciner mot covid-19 är ett tydligt exempel på vilket värde som finns i globala samarbeten. Vi hade aldrig kunnat få fram så här många fungerande och effektiva vacciner på egen hand. 

2. Samarbeten mellan stater och företag måste värnas. Offentlig och privat sektor kompletterar varandra och ett bra samarbete mellan politik, förvaltning, akademi och näringsliv driver utvecklingen av vaccin och läkemedel framåt. Samtidigt ska en schyst konkurrens naturligtvis säkerställas.

3. Global tillgång är en nödvändighet. Pandemin härjar över hela världen och därför måste vaccineringen vara global. Sverige har bidragit med 200 miljoner kronor till det globala vaccinationsprogrammet Covax biståndsdel. Sammanlagt har EU-kommissionen och medlemsstaterna bidragit med över 850 miljoner euro till Covax. 

M:s oinformerade kritik är ovärdig

Covid-19 prövar alltjämt en hel värld, men den snabba vaccinutvecklingen visar vilken styrka som finns i samarbete och gemenskap. Moderaterna påstår att Sverige skulle ha begått ett ”strategiskt misstag” genom den EU-gemensamma ansatsen samtidigt som en av de tydligaste lärdomarna vi kan dra av vaccinutvecklingen är precis den motsatta. Det går inte att tackla den här typen av utmaningar på egen hand.

Moderaternas iver att hänge sig åt oinformerad kritik av vaccinupphandlingarna är inte värdigt ett parti med aspirationer på regeringsmakten.


Av Lena Hallengren (S)

Socialminister

Hans Dahlgren (S)

EU-minister