Ingemar Persson och Axel Arnö: Befängt påstående av Selimovic"

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Raljant hävdar Jasenko Selimovic, FP, att SVT i programmet "Staden som offrades" gör sig skyldig till förnekelse av folkmordet i Srebrenica i juli 1995. Det är ett befängt påstående. Självfallet finns det ingenting som rättfärdigar folkmordet i Srebrenica. Det är heller inte syftet med "Staden som offrades". "Dokument utifrån" och SVT har genom åren visat en lång rad filmer om kriget i före detta Jugoslavien och dess eftermäle. De har mycket ingående beskrivit massakern i Srebrenica som ett folkmord regisserat av den Bosnienserbiska armén under ledning av Ratko Mladic. Som alla våra filmer strävar filmen "Staden som offrades" efter att ge ny kunskap i syfte att begripliggöra och ge en bakgrund till en viktig politisk fråga. Filmen bygger på en omfattande dokumentation och den är gjord av några av Europas främsta undersökande journalister. Med stöd av källor i Norge, Holland, Storbritannien, USA och Bosnien-Hercegovina har de kunnat bekräfta förhållanden som till stora delar varit kända tidigare, men som inte förut sammanställts på detta vis. Att fortsätta undersöka mekanismerna bakom krig och konflikter är ett journalistiskt arbete som ständigt måste pågå. När tid går blir nya källor tillgängliga och nya berättelser träder fram. Så även när det gäller denna konflikt. SVT:s bevakning av konflikter och stora politiska frågor måste alltid ses i ett större och längre perspektiv. Det händer ofta att en enskild film upplevs som kontroversiell. Sett över tid kan det dock knappast råda något tvivel om att vi mycket ingående har skildrat en av de mest fruktansvärda händelserna i modern tid - folkmordet i Srebrenica.Ingemar Persson

Axel Arnö

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag