Inför veganmat som standard i alla skolor

Vegankost till alla är lösningen på krånglet med skolluncher. Det är galenskap att skattebetalarna ska stå för mat från djurriket till våra barn. Det skadar både deras hälsa och miljön, skriver Moa Havby.
Foto: SHUTTERSTOCK
Moa Havby lagar veganska matlådor till barnens skoldagar, eftersom kommunen inte erbjuder sådan kost.
Foto: PRIVAT

Indoktrinerade köttätare fokuserar mer på mina matlådor, än över anledningarna till att jag går till barnens skola med veganmat varje dag.

Det är galenskap att skattepengar går till livsmedel som skadar både elever och miljö, skriver veganmamman Moa Havby.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | KLIMAT & MILJÖ. Skellefteå samt andra kommuners ovilja och motsättningar till att servera både mina och andras barn vegankost i skolan är något som helt saknar rimliga grunder. Varför ska mina, andras barn och framtida generationer betala priset för vuxna människors faktaresistens och kognitiva bias?

När vi lever i en tid då hotet mot vårt klimat är allvarligare än någonsin, blir det desto viktigare att göra de förändringar som påverkar i en mer hållbar riktning.

Kött- och mjölkindustrin en miljöbov

Och när köttindustrin och mjölkindustrin är en av de största miljöbovarna, som orsakar mer skada på vårt klimat än världens ALLA bilar, bussar, tåg, båtar och flyg TILLSAMMANS.

När det krävs 5 000 liter vatten åt att producera ett kilo ost, och ungefär 900 liter vatten för att producera en liter mjölk.

Och när vi då lever i en värld där vattnet är en bristvara för många, se bara hur vi i somras skickade våra svenska djur till nödslakt då vi inte hade tillräckligt med foder på grund av vattenbrist och torka. 

När haven fiskas ur för att kunna föda boskap runtom i världen, då studier visar att om vi fortsätter fiska i denna takt kommer det inte finnas någon fisk kvar i haven 2048. 

Och när skövlingen av regnskogar som är vitala för vårt klimat fortsätter, för att skapa betesmark och odla soja att mata boskap med.

När FN:s klimatpanel rapporterar att jordens medeltemperaturhöjning måste stoppas innan det är för sent. 

Vår skatt går till skadlig skolmat

Och när kommuner och dess politiker vägrar ta ansvar inför rådande klimatkris och övergå till veganmat som standard på alla skolor i Sverige. Det är galenskap att skattebetalarna ska stå för skolluncher till våra barn som både skadar deras hälsa och miljön.

När Livsmedelsverket själva uppger att mjölk, kött och ägg är det som bidrar med mest miljögifter.

Och när är en insiktsfull mamma som jag ska vara tvungen att gå med veganska matlådor till skolan då forskning visat att barn i skolåldern har ett högre intag av miljögifter än exempelvis vuxna.

När en 15-årig tjej som insett vad som verkligen betyder något, ska vara tvungen att skolka från skolan för att sitta utanför riksdagen. Med ett hopp om att vuxna ska mogna, vakna upp ur samhällets konsumtionskoma och i stället skapa radikala förändringar mot en hållbar framtid.

Och när mina barn tvingas sitta utfrysta i varsitt klassrum. Som om de vore satta i skamvrån för att äta sin hälsosamma, växtbaserade, näringsrika och framför allt miljömedvetna lunch.

Köttätarnas stora självbedrägeri

När indoktrinerade köttätare fokuserar mer på mina matlådor, än över anledningarna till att jag går dit varje dag.

Och när Expressen Ledare skriver en artikel kring SVT-inslaget om mig och min familjs medvetna kosthållning, och väljer att formulera sig med orden: ”Tryck tillbaka lyxlirartrenden”

När priset för skolmåltiderna betalas av alla skattebetalare, inklusive mig och min man. 

Och när det priset sannerligen är lågt i förhållande till vilket pris alla levande varelser på vår planet får betala för den här ”lyxlirar-normen”.  Ett pris så högt att ingen vettig människa är beredd att betala det.

Då har det masshysteriska självbedrägeriet nått sin kulmen.


Av Moa Havby

Veganmamma för framtiden