Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Inför utegångsförbud efter klockan 21

Arin Karapet (M).
Foto: Privat.
Bilbrand.
Foto: Johan Nilsson / Tt / TT NYHETSBYRÅN

Vi måste rycka upp rötterna för de kriminella gängen som tagit över våra gator och torg.  Det är det enda sättet att skapa lag och ordning snabbt. Inte genom fler fritidsgårdar och ursäkter, skriver Arin Karapet (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Våldet och otryggheten i Sveriges utanförskapsområden ökar. På nyheterna rapporteras det om bilbränder, organiserad stenkastning mot polisen och attacker mot blåljuspersonal.

Polisen har pekat ut 53 områden där det är svårt att upprätthålla lag och ordning.

15 av dessa är områden är särskilt utsatta. Namnen känns igen. Det handlar om Rinkeby/Tensta, Husby, Biskopsgården, Bergsjön och Rosengård. 

Men det är inte begränsat till Stockholm, Göteborg och Malmö. Även Vivalla i Örebro, Skäggetorp i Linköping och Araby I Växjö finns med på listan.

I dessa områden har samhället tappat kontrollen. Här är det de kriminella gängen som har makten. Narkotikaförsäljning sker öppet och de som bor där drar är rädda för att gå ut när det blir mörkt. Lokala företagare utpressas och tvingas bort.


LÄS MER: Ge poliserna tillgång till alternativa vapen


I söndagens "Agenda" såg vi hur de kriminella, utan någon som helst rädsla för att hamna på film verbalt och handgripligen attackerade polisen.

Respekten för polisen är noll och våldmonopolet existerar inte. Polisens uppgift borde därför vara köra hem dessa kriminella ungdomar för att skapa trygghet på kvällen och under nätterna. 

 Begår de brott ska de gripas och föras till häktet. Polisen uppgift ska vara upprätthålla lag och ordning oavsett tid på dygnet.

Självklart behövs det resurser till skola och socialtjänst för att förebygga att utanförskapsområden skapas, men det är knappast svaret på hur samhället återtar kontrollen över våra gator och torg. Lag och ordning ska gälla i hela Sverige. Det är vi skyldiga alla som bor i dessa områden. Majoriteten av de boende är hårt arbetande människor som försöker att göra rätt för sig och få sin vardag att gå ihop. De förtjänar trygghet.


LÄS MER: Rör sig knappas om välbärgade ungdomar från Danderyd


Moderaterna har presenterat flera förslag, bland annat 2 000 fler poliser och hårdare straff för attacker mot blåljuspersonal. Det krävs tydligare polisiär närvaro i Sveriges utanförskapsområden med lokala poliskontor. Men det räcker inte.

För att återta kontrollen måste rättsstatens närvaro i dessa områden bli påtagligt mer närvarande. Lagens fulla kraft måste kännas direkt när någon begår ett brott. I dag är situationen så illa i så många områden att det dessutom krävs åtgärder utöver det vanliga.

Jag vill att utegångsförbud ska införas i de 15 mest utsatta områdena efter klockan 21 på kvällen. Efter den tiden då måste ungdomar kunna legitimera sig. Om de är yngre än 18 år så ska föräldrarna kontaktas. Efter klockan 22 körs de till häktet. Och kan bara bli utlösta av sina föräldrar. 

Situationen är akut därför krävs särskilda åtgärder. Vi måste rycka upp rötterna för de kriminella gängen som tagit över våra gator och torg.  Det är det enda sättet att skapa lag och ordning snabbt, inte genom fler fritidsgårdar och ursäkter.

Varenda ursäkt för en stenkastande vandal är ett slag i ansiktet på rättsväsende och alla hederliga medborgare.


Arin Karapet (M)

Moderat debattör


Arin är också ledamot i Landstingsfullmäktige Stockholms läns landsting