Johan Hedin. Foto: Thommy Tengborg/TtJohan Hedin. Foto: Thommy Tengborg/Tt
Johan Hedin. Foto: Thommy Tengborg/Tt
Gunilla Hjelm. Foto: Bertil Ericson / TtGunilla Hjelm. Foto: Bertil Ericson / Tt
Gunilla Hjelm.  Foto: Bertil Ericson / Tt
Undervisning. Foto: Fredrik Sandberg / TtUndervisning. Foto: Fredrik Sandberg / Tt
Undervisning.  Foto: Fredrik Sandberg / Tt

Inför obligatorisk samhällsinformation för nyanlända

Publicerad

Grundläggande kunskaper om lagar, regler och normer som gäller i Sverige är en förutsättning för att människor som kommer hit ska kunna bli en del av det svenska samhället, skriver Centerpartiets Johan Hedin och Gunilla Hjelm.

Rättsväsendets grundpelare bygger på att alla står lika inför lagen. Att polisen ser mellan fingrarna när unga flickor ofredas och trakasseras underminerar förtroendet för hela rättsväsendet och i förlängningen myndigheter i stort. Det riskerar också att öka främlingsfientligheten. Alla ska stå lika inför lagen. Varje brott ska utredas och straffas - oavsett var förövare eller brottsoffer kommer ifrån.

Centerpartiet och Centerkvinnorna är starkt oroade över uppgifter om att Polisen undanhållit information om övergrepp mot unga flickor på en festival i Stockholm under 2014 och 2015.

Rikspolischef Dan Eliasson har lovat att utreda händelsen. Det är bra, men Polisen bör också skapa en transparent handlingsplan för att förhindra att liknande företeelser upprepas.

Polisens uppgift är att utreda brott och se till att de som begår dessa brott i så stor utsträckning som möjligt kan lagföras, oavsett politiska konsekvenser. Myndigheters konsekvensneutralitet är grundläggande för att alla människors demokratiska rättigheter ska garanteras. Den politiska konsekvensen ska polismyndigheten överlåta till politiker att hantera.

Liknande händelser har skett på fler ställen i Europa. Nyårsnattens firande på torget i Köln resulterade i hundratals anmälningar - som även de först undanhölls av den tyska polisen. Oavsett om övergreppen sker i Köln, i Kalmar, eller i Kungsträdgården ska budskapet vara det samma – en kränkning av någons sexuella integritet får allvarliga rättsliga konsekvenser.

Vi får aldrig kompromissa med alla människors lika värde. Alla kvinnors rätt till sin kropp. Centerpartiet vill:

 

Skärp straffen för uppvigling. Händelserna i bland annat Kungsträdgården har fått till följd att ett flertal män har hetsat till sexualbrott mot minst en kvinnlig journalist. Oavsett om det rör att uppmana andra till att begå sexuella övergrepp eller att hetsa till att tända eld på flyktingboenden är det aldrig acceptabelt att uppmana andra till att begå brott. I ett rättssamhälle måste vi försäkra oss om att den typen av beteende straffas.

Vi ser dagligen människor som hetsar andra till brott till exempel på internet. Trots det har endast 10 personer dömts för uppvigling de senaste 10 åren. Mot bakgrund av hur få som döms för uppvigling vill vi se över hur uppviglingslagstiftningen kan uppdateras. För att rättsväsendet i högre grad ska prioritera dessa brott föreslår vi också en straffskärpning där dagens nivå av böter eller fängelse i sex månader höjs.

Samtycke och oaktsamhetsrekvisit. För Centerpartiet är det självklart att alla sexuella handlingar ska ske med samtycke och att de som inte gör det ska vara straffbara. Vi vill därför införa samtyckeslagstiftning och ett oaktsamhetsrekvisit för sexualbrott.

Människors sexuella integritet är något som ska tas på största allvar och därför måste vi vara tydliga med att alla typer av sexualbrott, och särskilt sådana som begås mot eller av unga människor tas på största allvar.

 Införa obligatorisk samhällsinformation för nyanlända. Grundläggande kunskaper om lagar, regler och normer som gäller i Sverige är en förutsättning för att människor som kommer hit ska kunna bli en del av det svenska samhället. Det måste vara tydligt vilka handlingar som inte accepteras av svensk lag – något som också kräver att polis och rättsväsende behandlar var och en likvärdigt. Alla människor som lever i Sverige måste följa den lag som gäller här – oavsett etnicitet. Den som inte deltar i undervisningen får nedsatt dagersättning.

 Prioritera brott mot och av unga. Händelserna under We are Sthlm visar att Polisen inte bara nedprioriterat allvarliga sexuella kränkningar av unga tjejer, men att de också nedprioriterat möjligheten till lagföring av de unga gärningsmännen. Polisens utredningsarbete avseende unga lagöverträdare ska prioriteras.

 

Hela samhället, inte minst polisen, ska stå upp för mäns och kvinnors lika rättigheter, för jämställdhet och för att brott ska beivras. Det gäller oavsett vem som begår brotten och vem som är offer. När det inte sker så visar man unga tjejer att deras situation inte tas på allvar samtidigt som man ger förövarna möjlighet att fortsätta trakassera, ofreda och traumatisera andra människor.

I det här fallet har tyvärr polisens agerande – eller brist på agerande – inneburit att ett stort antal tjejer kränkts utan någon som helst konsekvens för gärningsmännen.

Samhället behöver agera med kraft för att markera kvinnors okränkbara rätt till sin egen kropp. Vi behöver gemensamt stå upp för mäns och kvinnors lika rättigheter, för jämställdhet och för att brott ska beivras, oavsett när, var och av vem.

 

Johan Hedin

Rättspolitisk talesperson, Centerpartiet

Gunilla Hjelm

Förbundsordförande Centerkvinnorna

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag