Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Inför Nollvision för fallolyckor 2015"

Foto: Mikael Sjöberg

Sedan drygt ett tiotal år har Fixartjänster blivit ett begrepp i det förebyggande olycksfallarbetet inom äldreomsorgen. Det är mycket omtyckta personer som kostnadsfritt hjälper äldre att byta lampor och gardiner, putsa fönster, ta ned julgransstjärnan och andra "farliga" sysslor.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

För en jämförelsevis ringa penning har kommunen anställt dessa personer som besparar samhället miljontals kronor genom sitt förebyggande arbete. Märkligt nog planerar flera kommuner nu att göra sig av med dessa tjänster, vilket är ett steg i fel riktning.

Jämfört med tidigare är det allt fler äldre som bor kvar i sitt vanliga boende och har stort behov av stöd och hjälp i hemmet. Flera undersökningar visar att det som främst efterfrågas är hjälp med praktiska uppgifter samt social kontakt. Men hemtjänsten har begränsade resurser som dessutom minskat i omfattning under senare tid varför hjälpen ofta uteblir. Resultatet blir att många äldre utsätter sig för fallolyckor när de själva utför sysslorna.

Fallolyckor resulterar i fem gånger så många dödsfall som trafikolyckor och sju gånger så många tvingas besöka sjukhus efter en fallolycka som efter en trafikolycka. Varje år dör närmare 1 600 personer som är 65 år och äldre till följd av en fallolycka som vanligen sker i hemmet. Samhällets kostnader för fallolyckor bland äldre uppskattas till svindlande 14 miljarder kronor per år, kostnader som i allt väsentligt drabbar kommuner och landsting.

Ändå satsar samhället mindre än en tiondel på att förebygga fallolyckor jämfört med satsningarna på trafikolyckor. SPRF har därför föreslagit att fallolyckor ska utredas lika noggrant som trafikolyckor så att de bakomliggande orsakerna kan klarläggas och utgöra en källa till kunskap i det förebyggande arbetet. Så gör man i England.

Jöran Rubensson

I en tid när krafttag borde tas mot fallolyckor är det därför obegripligt att politiker har så liten förståelse för värdet av Fixartjänster. Skälet kan inte vara annat än okunnighet. Det framgår också av en undersökning som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, presenterade för en tid sedan. Enligt denna vet endast 36 procent av beslutsfattare i riksdag, kommuner och landsting att fallolyckor orsakar fler dödsfall än trafikolyckor.

Nu är det dags för våra politiker att vakna upp inför allvaret med fallolyckor bland äldre. Inse att Fixar-tjänster behövs i det förebyggande arbetet. Passa också på att omgående formulera Nollvision 2015 för fallolyckor. Under de senaste 45 åren har kraftfulla åtgärder vidtagits för att minska antalet dödsolyckor i trafiken.

1970 var siffran drygt 1 300, att jämföra med dagens knappt 300. Motsvarande positiva förändring vill vi se för fallolyckor.


Jöran Rubensson,

förbundsordförande Sveriges Pensionärers Riksförbund, SPRF