Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MP: Inför kameraövervakning på svenska slakterier

TV4 visade filmmaterialet där man ser hur djur blir sparkade i ansiktet och slagna med kedjor, djur som får vänta ända upp till tio minuter efter bedövning innan de avlivas.
Foto: TV4
Elisabeth Falkhaven, riksdagsledamot och djurpolitisk talesperson (MP).
Foto: PRESSBILD
Jenny Lundström, veterinär och djurpolitiskt ansvarig i partistyrelsen (MP).
Daniel Ekblom, MP Hudiksvall och Nordanstig.

Övergreppen som TV4 har avslöjat är fruktansvärda. Människan har tagit sig makten att hålla djur för mat, kläder eller nöje – med den makten följer också ett moraliskt ansvar, skriver Elisabeth Falkhaven, Jenny Lundström och Daniel Ekblom (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Återigen tvingas vi ta del av fruktansvärda övergrepp när TV4 Nyheterna visar nya skrämmande filmsekvenser från ett svenskt slakteri. Avslöjandena kommer inte från våra myndigheter som har ansvaret för kontrollen. Det ger ett tydligt underbetyg till hur kontrollen i dag fungerar.

Materialet visar djur hur sparkas i ansiktet och blir slagna med kedjor, djur som får vänta ända upp till tio minuter efter bedövning innan de avlivas. En tid som gör risken stor för att bedövningen har släppt innan avlivningen väl sker, och där lagen föreskriver en maxtid på 30 sekunder. 

Ett moraliskt ansvar

När slakteriets ägare konfronteras med uppgifterna ställer han sig frågande och nekar till bristerna. Det är inte det ansvaret som vi vill se från en näringsidkare som fått förtroendet att handha djurs liv i sitt slutskede. Även om Sverige ligger långt framme i sin djurhållning utifrån ett internationellt perspektiv så förekommer det brister som måste åtgärdas. Människan har tagit sig makten att hålla djur för mat, kläder eller nöje, men med den makten följer också ett moraliskt ansvar. 

Många länder inom EU har infört kontinuerlig kameraövervakning på slakterier. Miljöpartiet anser att detta ska införas i Sverige.

Den som driver ett slakteri är skyldig att följa ett omfattande regelverk som ska säkerställa ett gott djurskydd tills djuret är bedövat och avblodat. Så har inte skett i detta fall. Vi kan inte blunda för det lidande som faktiskt förekommer – även om dessa är i minoritet måste det omgående upphöra.

Dags för kameraövervakning

De allvarliga brister som avslöjats borde ha upptäckts och åtgärdats i den offentliga djurskyddskontrollen, och här krävs det en förbättrad kontroll. Många länder inom EU har infört kontinuerlig kameraövervakning på slakterier. Miljöpartiet anser att detta ska införas i Sverige. Det är särskilt viktigt på de mindre slakterierna, eftersom mindre slakterier, till skillnad från de större, inte har ständig närvaro av en officiell veterinär. Kompletterande kontrollmetoder är därför extra viktigt där. 

Miljöpartiets politik har sin bas i den gröna ideologin som utgår från de tre solidariteterna, där solidaritet med djur, natur och det ekologiska systemet är en av dem. Miljöpartiet arbetar just nu med ett ambitiöst och omfattande djurpolitiskt program som vi snarast hoppas kan införas i svensk lagstiftning. Vi hoppas att de brister vi nu tar del av i media har upphört långt innan dess.


Av Elisabeth Falkhaven

Riksdagsledamot, djurpolitisk talesperson (MP)

Jenny Lundström

Veterinär och djurpolitiskt ansvarig i partistyrelsen (MP)

Daniel Ekblom

MP Hudiksvall och Nordanstig

Även Uppdrag Granskning har avslöjat missförhållanden – se klippet: