Inför ett köttmonopol och sälj allt på Systembolaget

Vilken regering vågar ta i köttfrågan? Kanske krävs det en diktatur, skriver Paula Grossman.
Foto: Adobe Stock
Paula Grossman, miljöaktivist.

Systembolaget har starkt bidragit till en vettigare och lägre alkoholkonsumtion i Sverige. Vilken regering vågar införa köttskatt och statligt köttmonopol för att på samma sätt minska den konsumtionen? skriver miljöaktivisten Paula Grossman.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. På Söder, när jag var barn, fick jag och min bror följa med vår mamma när hon skulle gå och handla i våra kvarter. Vi gick längs Långholmsgatan förbi Systembolaget. Vi var på väg till Biresacks speceriaffär. Korvar hängde från taket och jag insöp doften av alla sorters rökta charkuterier som låg fint exponerade i disken. Kunderna fick det fint skurna hamburgerköttet inslaget i smörpapper och vitt omslagspapper.

Sen styrde vi kosan mot fiskaffären. Skyltfönstret täcktes av en rinnande gardin. Nedanför den lilla trappan, stod tunnor med salt sill. Och disken var full av glänsande fiskkroppar. Sista anhalten var mjölkaffären, där vi lämnade våra bruna rengjorda flaskor och fick nya fyllda med färsk mjölk.

Detta var tiden före de anonyma kilometerlånga kyl- och frysdiskarna, före förpackningseländet och det stora matsvinnet. Stek var söndags- och heldagsmat hos dem som hade råd. Falukorv och köttfärs serverades en till två gånger i veckan i matbespisningen. Fläsk och rotmos, en kväll i veckan. Man fick gräva lite extra i plånboken för att få köttet på bordet.

Kött har blivit för billigt

Det märkliga är att kött är just det livsmedel som blivit billigare än andra. Priset på kött har sänkts med 39 kr/kg sedan 1990. Konsumtionen av nötkött i Sverige har stigit med 44 procent sedan 1990 och av fläskkött med 35 procent. Den globala köttkonsumtionen har dubblats sen 1990 och även mjölkkonsumtionen ökar snabbt. Hälften av all jordbruksmark i världen går åt till att odla djurfoder. Köttet står för en femtedel av världens koldioxidutsläpp.

På köttbolaget ska det säljas svenska ekologiska köttprodukter av hög kvalitet – den lyxvara som kött egentligen borde vara.

Skulle vi konsumenter betala det fulla priset, inkluderat priset för miljöförstöringen, skulle vi inte ha råd att äta kött, ej heller mejerivaror. Nu är det så, att planeten inte tar betalt av oss. De människor, som pga växthuseffekten drabbas av torka, kräver oss inte på pengar.

”Bra svensk djurhållning” räcker inte

Ingen argumenterar mot att köttkonsumtionen måste minska, i stället för att öka, som den de facto gör. Det är dock väldigt få köttätare som äter mindre eller slutar, trots de oerhörda skadeverkningarna på vår livsmiljö. Argumenten att vi i Sverige minsann har en bra djurhållning och korna behövs för att hålla landskapet öppet, räcker tyvärr inte. Utsläppen finns där ändå, särskilt genom konsumtion av billigare importerat kött. 

Samtidigt vill politikerna för de största partierna, inte ta i ”köttfrågan”. Matilda Ernkrans (S), fd ordförande för Miljö- och jordbruksutskottet, säger att ”Generellt måste vi minska köttkonsumtionen i Sverige av klimat- och hälsoskäl” men menar att en köttskatt skulle riskera att äventyra svenskt jordbruk och dessutom ha liten effekt. Forskarna på SLU har emellertid beräknat att en skatt på nötkött skulle minska köttkonsumtionen med ca 15 procent. Naturvårdsverket och Jordbruksverket har länge förordat köttskatt. 

Spritmonopol gick bra att införa

Varför gick det bra att besluta om spritmonopol och skatter på alkohol? Var det pga att Socialdemokraterna satt så säkra i sin stol 1936–1976? Måste vi få en diktatur för att politikerna ska våga fatta ”obekväma” beslut?

Systembolaget har starkt bidragit till en vettigare och lägre alkoholkonsumtion i Sverige. Vilken regering vågar införa köttskatt och statligt köttmonopol för att på samma sätt minska den konsumtionen? Systembolaget ser till att vi har mycket god kvalitet, stort utbud och utmärkt information om varorna. Varför skulle vi inte kunna ha en likadan inrättning för nöt- och fläskkött? 

Kött bör ses som lyxvara

Tänk er fina butiker med varor av hög kvalitet till förhållandevis rimliga priser. Här skulle det självklart inte säljas importerat kött, där djuren fått trängas i små utrymmen, pumpats fulla med hormoner och antibiotika, utfodrats med genmanipulerad soja från bränd regnskogsmark, och transporterats och gått till slakt under vedervärdiga former. Överhuvudtaget borde Sverige förbjuda import av ”orent” kött! På köttbolaget ska det säljas svenska ekologiska köttprodukter av hög kvalitet – den lyxvara som kött egentligen borde vara. Köttbolaget kan till och med slås ihop med Systembolaget: ”Jaha, du vill ha en entrecote från Velamsgården, då kan jag rekommendera detta vin.”

Vi behöver inte kött varje dag för att leva gott, men vi behöver en grön jord och vatten.


Av Paula Grossman

Miljöaktivist