Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Inför en skyddsplikt för klimatet – förbered för katastrof

Översvämningar i Gävle sommaren 2021.
Foto: OLLE SPORRONG
Gudrun Schyman, en av talespersonerna för Klimatalliansen.
Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Det är bra att MSB vill återinföra civilplikten, men vi behöver komplettera med en skyddsplikt för klimatet som tvingar myndigheter och samhällsinstitutioner att förbereda för katastrof, skriver Gudrun Schyman, Pontus Bergendahl, William Grönlund och Mariam Jallow Tholozan från Klimatalliansen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Behandla klimatkrisen som ett säkerhetshot och se till att den kommer högst upp på agendan. Det kravet har 24 forskare och experter inom klimat- och omställningsfrågor som den 25 mars skickade ett öppet brev till de olika departementen.

När den samlade vetenskapen återkommande och högljutt varnar för samhällskollaps samtidigt som de politiska åtgärderna inte räcker på långa vägar sänder det illavarslande signaler om våra folkvaldas kompetens. Tar politikerna mänsklighetens största utmaning på tillräckligt stort allvar? Har de verktygen, eller modet, att göra något åt det? Inte bara ignorerar de folkvalda klimatets kollaps, utan också vetenskapens kunskap och de sätter således vårt samhälle i fara.

Klimatrörelsen ska in i riksdagen

Precis som de forskare som undertecknat brevet är vi många som är djupt oroade. Eftersom klimatkrisens säkerhetsrisk hamnar i skymundan i den pågående säkerhetsdebatten, blandat med den senfärdighet som det politiska ledarskapet sorgligt nog är en del av, orkar vi inte längre vänta på tillräckliga resultat. Därför prövar nu den svenska klimatrörelsen en ny strategi och ställer upp i riksdagsvalet. Vi är många och vi är beredda att ta över makten.

Ett klimatnödläge måste utlysas som ger Sveriges statsförvaltning möjligheten att gå upp i beredskapsläge för att hantera klimathotet

Istäcket smälter fortare än väntat. Vid jordens poler slås det värmerekord på varannandagsbasis. Australien och Europa upplever allvarliga översvämningar. Artdöden eskalerar lavinartat, i Sverige och världen. Utsläpp tar miljoner liv varje år och förpassar friska människor till sjukdomens vanmakt. Klimatpolitiska rådet har nu, återigen, påpekat omställningens svårgripbara slow motion i Sverige! Detta samtidigt som sju av riksdagens partier väljer att sänka skatten på bensin och diesel och på detta vis subventionera Putins krig, klimatkollaps och artdöd.

Den senaste IPCC-rapporten kallar FN:s generalsekreterare António Guterres för en studie i mänskligt lidande och bristen på handling och ledarskap betecknar han som ett brott mot mänskligheten. Han riktar sig tydligt till ledarna för världens rikaste länder. Ett av dessa länder är Sverige.

Skyddsplikt för klimatet

Den katastrof som växer fram utgör redan i dag ett enormt säkerhetshot mot vår egen befolkning. Det är bra att MSB vill återinföra civilplikten, men vi behöver komplettera med en skyddsplikt för klimatet som tvingar myndigheter och samhällsinstitutioner att förbereda för katastrof. De stora ödesfrågorna kan bara lösas om politik och förvaltning frigörs från dagens ”stuprörsmodeller”. Ett klimatnödläge måste utlysas som ger Sveriges statsförvaltning möjligheten att gå upp i beredskapsläge för att hantera klimathotet och kommer vi in i riksdagen vill vi få alla departement och myndigheter att samarbeta med högsta prioritet på att uppnå nollutsläpp.

De 24 forskarna skriver till regeringen och vädjar till dem att ta sitt ”ansvar för att kommunicera om och lyfta klimatkrisen på agendan. Regelbundna presskonferenser, pressmeddelanden, uttalanden och intensiv kontakt med medier är möjliga. Det har svenska myndigheter visat under pandemin och nu också i och med det världspolitiska läget. Det gick fort att komma igång och tog inte år av utredningar”. Nu måste omställningen ske! 

Samhällkollaps på global nivå väntar

I Klimatalliansen krokar vi arm med forskningen och efterlyser direkt handling. Politisk handlingsförlamning riskerar i förlängningen samhällskollaps på global nivå. Sverige måste visa vägen till en hållbar värld som upprätthåller grundläggande livsbetingelser för våra barn.


Klimatalliansens fyra talespersoner:

Pontus Bergendahl

William Grönlund

Mariam Jallow Tholozan

Gudrun Schyman

IPCC-rapporten: Förändringarna sker snabbare än väntat