Idrottens machokultur leder till självmord

Richard Magyar är fotbollsproffs i Tyskland och ambassadör för Suicide zero.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Richard Magyar spelar i tyska SpVgg Greuther Fürth.
Foto: TIMGROOTHUIS / WITTERS BILDBYRÅN

Machonormen inom idrottsvärlden föder psykisk ohälsa. Under mina tio år som professionell fotbollsspelare har jag sett en miljö där svaghet hånas, skriver Richard Magyar, ambassadör för Suicide zero.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | PSYKISK OHÄLSA. Machonormen som råder inom stora delar av idrottsvärlden föder psykisk ohälsa. Alltför många idrottare döljer sitt mående av rädsla och ångest för att inte vara tillräcklig eller göra fel. Den värsta konsekvensen av idrottskulturen är när någon tar sitt liv. Öppenhet, självrannsakan och debatt är ett måste om den psykiska ohälsan ska kunna minska inom idrottsvärlden.

Skrek att jag var värdelös

Jag ville ge allt i fotbollsmatchen men jag presterade sämre än tänkt. I halvtidsvilan skrädde inte min tränare orden: under 15 minuter skrek han att jag var värdelös, att jag borde sluta spela fotboll och att mina föräldrar borde skämmas över mig. Han lämnade ingen paus utan höjde rösten mer och mer. Och allt detta skedde inför mina lagkamrater.


LÄS MER: Gå inte på myten om ökad psykisk ohälsa 


Fortsättningen blev en mardröm

Jag var inte nöjd med mitt spel men fortsättningen blev en mardröm. Händelsen kom att påverka mig under lång tid. Jag gick omkring fylld av ångest. Mina närstående drabbades; jag var inte rolig att umgås med. Glädjen att spela fotboll försvann och det tog tid att hitta tillbaka till den. Det här var inte första gången jag kom i kontakt med tränare som använder sig av management by fear. Inte heller sista.

Inte prata om hur man mår

Den miljö jag fått se under mina tio år i den professionella fotbollsvärlden är en miljö där man som ung spelare lär sig att inte prata om hur man mår. Där att må dåligt eller vara ledsen ses som en svaghet som hånas. En miljö där man lär sig att vara en ”man”, som biter ihop, inte visar sig sårbar och där ens människovärde står i proportion till ens prestation på planen.

För mig är det minst manliga man kan göra att fly från sina problem och sin smärta.

För mig är det minst manliga man kan göra att fly från sina problem och sin smärta; att projicera sin rädsla på omgivningen; att visa sig stabil och stark inför andra, när sanningen är den motsatta. Det modigaste man däremot kan göra är att ta fullt ansvar för sina problem och den man är. Och att vara öppen med att man kan behöva hjälp. 

Machokulturen skadar

Jag har sett för många exempel på unga och äldre fotbollsspelare som mår dåligt. Både på grund av att man med ett visst ledarskap skrämmer sina spelare till att göra rätt, men också på grund av att man inte får vara svag eller sårbar. Men ytterst få pratar om det, för att prata om det och vilja få till en förändring är att inte tåla normen, och det är det värsta man kan göra. Den machokultur som råder hindrar inte bara spelare från att nå sin fulla potential, den skadar också människan bakom idrottaren. 


LÄS MER: Vi måste våga prata om det – för att rädda liv 


Söker hjälp först efter lång tid

Depression och annan psykisk ohälsa är gemensamma nämnare bakom självmord. Varje år tar över 1000 pojkar och män sina liv i Sverige. Idrottsmän är inte undantagna. Bidragande orsaker är att män generellt är mer aggressiva, risktagande, impulsiva och missbrukar mer. Män har dessutom ofta svårare att tackla exempelvis ekonomiska eller statusrelaterade förluster. Män söker även hjälp först när det gått lång tid, eller inte alls.

Så låt oss inte bita ihop, låt oss inte vara tuffa och följa normer som både skadar oss och andra. Vi behöver bli bättre på att identifiera våra känslor och tankar och sätta ord på dem. Vi behöver också reflektera över vilka vi är, var vi är på väg och hur vi är som förebilder för andra. Hur ofta gör vi det i dag? 

Har mått riktigt dåligt

Låt oss också samtala om depression och självmord; att livet ibland är outhärdligt tufft och att vi kan behöva hjälp. Låt oss vara modiga genom att visa oss sårbara. Låt tränare bemöta misstag med lugnt, stödjande agerande och att de förmedlar att det är OK att det ibland blir fel. 

Alla kan vi göra något för att bidra. För min del handlar det om att vara öppen med att jag ibland har mått riktigt dåligt. Och att jag genom att visa hur jag mått, även fått chansen till stöd. Öppenhet är en väg ut från smärtan. Jag hoppas att fler får upp ögonen för just det.

Ta det  lugnt med alkoholen

Nyårsdagen är den dag på året då flest självmord inträffar. Ta det därför lugnt med alkoholen. Fundera på hur dina närstående har det. Och var inte rädd för att fråga om någon har tankar på att ta sitt liv. Det kommer inte att sätta i gång självmordstankar utan tvärtom kan det vara början till att sätta ord på psykisk ohälsa. Och då blir det lättare att veta hur allvarlig situationen är och vad som då måste göras.

Av Richard Magyar 

fotbollsproffs i Tyskland, ambassadör för Suicide zero


HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU BEHÖVER HJÄLP

Har du tankar om självmord? Känner du någon som mår dåligt?

Har en närstående begått självmord?

Här finns det hjälp att få:

Mind - Självmordslinjen

Här kan du chatta eller ringa till om du har frågor och funderingar

www.mind.se 

Nationella hjälplinjen

Ring 0771-22 00 60. Alla dagar 13-22

Jourhavande medmänniska

Tel: 08-702 16 80. Alla dagar 21-06.

www.jourhavande-medmanniska.se 

BRIS vuxentelefon

Tel: 077-150 50 50. Måndag-fredag, 09-12

Aktuella öppettider på www.bris.se 

BRIS – Barnens hjälptelefon

Tel: 116 111. 

Aktuella öppettider på www.bris.se  

Svenska kyrkan

Svenska kyrkan har jourhavande präster man kan prata med alla dagar mellan kl 21-06. 

Ring 112 och be om att bli kopplad. 

SPES telefonjour

Tel: 08-34 58 73. Alla dagar 19-22. 

SPES telefonjour finns för dig som är närstående till någon som tagit sitt liv.