Före detta tennisproffset Nisse Holm anser att sporten räddat honom från litteraturen. "Om jag hade snöat in på läsning hade jag aldrig fått se och göra det som fyllt mitt liv med innehåll", skriver han. Foto: LARSERIC LINDÉN
Före detta tennisproffset Nisse Holm anser att sporten räddat honom från litteraturen. "Om jag hade snöat in på läsning hade jag aldrig fått se och göra det som fyllt mitt liv med innehåll", skriver han.  Foto: LARSERIC LINDÉN

Idrotten räddade mig från litteratur

Publicerad
Det är en myt att skönlitteratur är uppbyggligt och berikande.
Tvärtom, personer som flyr in i böckernas låtsasvärld riskerar att inte palla verkligheten.
Det skriver före detta tennisproffset NISSE HOLM. I dag förklarar han varför det är bättre med tennis än med böcker.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Sorry Göteborg.
På torsdag öppnar bokmässan men ni missar det bästa – det verkliga livet.
Jag har aldrig läst en bok i hela mitt liv men jag lever rikt.
I helgen hade jag förmånen att följa mina kompisar i det svenska Davis Cup-laget när de mötte USA i Scandinavium. Tyvärr blev det torsk men det är bara att bita ihop och komma igen.
Jag lämnar Göteborg och Scandinavium samma vecka som bokmässan börjar i svenska mässan – bara en toppad forehand från den fina idrottsanläggningen.
Idrotten räddade mig från litteraturen. Jag har aldrig läst en bok i hela mitt liv (i plugget plankade jag baksidestexterna på böckerna i bibblan när vi blev tillsagda att läsa mossiga klassiker och lämna ett omdöme). En gång försökte jag faktiskt läsa en bok.

Det var en Hamilton-bok av Guillou men jag la av efter knappt tio sidor. Det är så segt att läsa – jag föredrar att leva.
Jaha, tänker ni – vilket fattigt liv han måste ha. Men mitt liv är rikt och fyllt av äventyr. Tack vare tennisen har jag rest världen runt och sett platser och haft upplevelser som ni bokmalar bara kan drömma (eller möjligen läsa) om. Tack vare tennisen känner jag människor ur alla samhällsklasser och mitt sociala nätverk är garanterat större och mer berikande jämfört med det hos en insnöad bibliotekarie från Umeå som en gång om året får dricka litet ljummet rödvin och mingla med Ranelid och andra kulturkoftor på svenska mässan. Nä, då föredrar jag att köra en stenhård volleydrill och lite serveträning.

Jag vill hävda
att idrotten är mer berikande och utvecklande för ungdomar än den överskattade företeelsen litteratur. Jag vet att jag svär i kyrkan – det är inte politiskt korrekt att misstro litteraturens kraft. Men jag tror på det verkliga livet, det är där utmaningarna och lärdomarna finns, inte i en fantasivärld med en massa sega bokstäver.
Om jag hade snöat in på läsning hade jag aldrig fått se och göra det som fyllt mitt liv med innehåll. Jag är en sorglös och bekymmersfri person, jag tror på mig själv och min egen förmåga, jag behöver inte söka stöd, tröst och vägledning i några fabulerade rader som avskärmar mig från verkligheten.
Det finns en fara i att drömma sig bort och inte ta tag i den situation man befinner sig i för stunden. Det handlar om att fokusera på nästa boll. Inte gräma sig över det där missade tiebreaket eller att du brände andraserven i nät.

Dönickarna som läser pallar inte verkligheten, de pallar inte att returnera cross och hålla serven. De blir mjuka i brallan av alla de krav och utmaningar vi möter i det dagliga livet.
Genom sporten har jag lärt mig fokusera på det viktiga och lösa problem.
Jag vill hävda att ingen bok i världen kan ge mig de verktyg och förmågor jag fått tack vare tennisen. Ingen bok i världen hade tagit mig till paradisön Soneva-Fushi (där Madonna semestrar) på Maldiverna men där jag och brorsan (som bäst rankad 17 i världen) invigde en tennisbana. Säg mig den som får åka dit och inviga ett bibliotek?

Sport är handling, litteratur är drömmar.

Nisse Holm
Nisse Holm är 37 år och arbetar på ett internationellt fastighetsbolag i Stockholm. Nisse spelade under flera år dubbel på ATP-touren. Den bästa boll Nisse Holm slagit var när han returnerade Paul Haarhius kickserve med en backhand bakom ryggen och passerade Jacko Eltingh vid nät. Till och med motståndarna
 applåderade.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag