Foto: TV4
 Foto: TV4

"Idol" avslöjar de usla föräldrarna

Publicerad
Uppdaterad
I kväll krossas ännu fler ungdomars artistdrömmar i "Idol" - många hånas sedan på nätet.
Artisten och trebarnsmamman Anna Book uppmanar nu föräldrarna att våga vara ärliga mot sina barn.
"Det är bättre att de får höra sanningen i köket än knäckas i tv-rutan".
Precis som hundratusentals svenskar har jag följt uttagningarna till "Idol 2008" med stort intresse.
Jag blir glad i själen av att se begåvade ungdomar få utlopp för sin talang och komma ett steg närmare drömmen om en artistkarriär.
Men det gör ont i mig när jag ser ungdomar som varken kan sjunga eller har den utstrålning som krävs förkrossas - när juryn bara säger sanningen.
Visst kan jag förstå kritiken mot att jurymedlemmarna Anders Bagge, Laila Bagge och Andreas Carlsson uttrycker sig brutalt. Jag tror själv att jag skulle göra ett bra jobb i juryn eftersom jag kan vara rak med min uppfattning utan att kränka någon.
Men det som gör ungdomarna mest ledsna är nog ändå inte hur juryn uttrycker sig, utan drömmar som går i kras.
Jag har stor respekt för jurymedlemmarnas förmåga att bedöma vilka ungdomar som verkligen har en chans att lyckas i den tuffa artistbranschen eller inte. Att väcka falska förhoppningar vore det grymmaste av allt. Där tar faktiskt juryn sitt ansvar.
På samma sätt som showbiz är skoningslös mot artisterna är ungdomskulturen det mot människor som sticker ut.
Jag har med egna ögon sett hur unga människor hånats och mobbats efter misslyckade försök i "Idol". Ungdomar som gjort sitt bästa och visat sina innersta känslor för hela Sverige. Nu skrattar kompisarna åt dem på You Tube.

Jag vet precis hur det känns
att bära på en dröm om att bli artist och stå med ostadiga ben på scenen med en klump i halsen. Fjärdeplatsen i Dagens Nyheters talangjakt 1984 blev min biljett till artistkarriären. Jag minns den glädje som jag kände, som det vore i går.
Visst måste ungdomar med artistdrömmar få pröva sina vingar.
Men det är bara grymt att låta dem med uppenbar brist på talang och sångförmåga att göra bort sig själva i tv. Saknar ungdomarna självinsikt är det en skyldighet för människor i deras närhet, som föräldrarna, att säga ifrån.
Många föräldrar i dag är alldeles för fega inför sina tonåringar. De vågar inte ta sitt föräldraansvar. I stället tvingar de Idol-juryn att punktera barnens drömmar, med en kraschad självkänsla som följd.
Det är bättre att ungdomarna får höra sanningen i köket än att knäckas i tv-rutan. Det är bättre med tårar i vardagsrummet än i tv:n, framför ögonen på hela svenska folket - och skolkamraterna.

Föräldrarna måste helt
enkelt ta sitt ansvar och säga den bittra sanningen innan Idol-juryn gör det. Alla människor kan inte bli stjärnor och idoler.
Däremot kan musiken och dansen vara glädjekälla i livet för alla.
Som förälder är det naturligtvis svårt att göra en objektiv bedömning av sitt barns artisttalang och utstrålning.
Är man som förälder det minsta osäker tycker jag att man ska ringa musikläraren i skolan och diskutera sitt barns chanser att klara en Idol-uttagning, utan att bli offer för mobbare.
Några sånglektioner kan vara en avgörande del i förberedelserna inför Idol-uttagningen, men också ett sätt att få en utomståendes professionella bedömning om ens barns förväntningar är realistiska.

Det är också viktigt att komma ihåg att en riktig artist alltid förbereder sig. Att som Idol-kandidat gå på en uttagning utan att ha planerat sin låt, sina scenkläder och sin presentation i detalj är att sätta sig själv på pottan.
En annan möjlighet för att testa både sin röst och att uppträda inför publik är karaoke, där atmosfären är prestigelös och det är viljan som räknas.

Jag har själv jobbat
med uttagningarna i Karaoke-SM och sett hur många talanger utvecklats till fullfjädrade artister. Den stora skillnaden mot "Idol" är att när vi i karaokejuryn sett ungdomar misslyckas har vi skrattat tillsammans med de tävlande, inte åt dem.
Snälla föräldrar, ta ert ansvar och rädda era barn från att göra bort sig i tid och evighet - helt i onödan!


Anna Book är artist och trebarnsmamma. Hon är aktuell i höst med "Boken om Anna Book" och i musikalen "Sune" på Göta Lejon i Stockholm.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag