Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Identitetspolitiken är ett gift som splittrar Sverige

Tomas Tobé, EU-parlamentariker för Moderaterna.Foto: Fredrik Persson/TT

Identitetspolitiska krafter försöker importera amerikanska problem till Sverige.  

Samhällsproblem löser vi genom att öka tryggheten och peka på det som enar – i stället för att fördjupa skillnader mellan grupper, skriver Tomas Tobé i en slutreplik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Vi ska vara stolta över svensk polis och deras hårda och professionella arbete. En åsikt Evin Incir (S) tyvärr verkar känna sig mer pliktskyldig, än engagerad, att ansluta sig till. Det är också anmärkningsvärt att Incir bortser från det faktum att den senaste tidens massdemonstrationer, dessutom under en pågående pandemi, ibland kapats av extrema krafter för att ta till våld. Att slå sönder fönsterrutor på butiker, bränna bilar och kasta sten mot poliser måste mötas av tydliga och kännbara konsekvenser. Vi får aldrig blunda för den typen av agerande.

Ogrundad kritik mot polisen

Mitt tidigare inlägg handlade om att det nu är viktigt att politiken står upp för svensk polis, vilket inte alltid varit fallet. När polisen utsätts för högljudd, men ogrundad kritik har politiken ofta svikit polisen.

Evin Incir (S).Foto: Viktor Wrange

Jag har aldrig påstått att demonstrationerna enbart skulle handla om rasism inom poliskåren. Däremot är jag djupt kritisk till att identitetspolitiska krafter försöker att importera amerikanska problem till Sverige.  

Öka inte splittringen 

Den senaste tidens fokus på att motarbeta rasism, slå vakt om alla människors lika värde och markera mot alla former av diskriminering är både viktigt och välkommet. Det måste samtidigt göras balanserat och riktas mot de verkliga problemen i Sverige, vilka på intet sätt handlar om att svensk polis skulle vara rasistisk. Svensk polis gör i stället dagligen ovärderliga insatser för hela landet.

Incir skriver om att polariseringen i samhället måste minska. Jag håller med. Det uppnås genom att lösa samhällsproblem, öka tryggheten och peka på det som enar – i stället för att fördjupa skillnader mellan grupper. Identitetspolitik, som Incir ägnar sig åt, skapar däremot splittring och undergräver sammanhållningen.

 

Av Tomas Tobé (M)

Europaparlamentariker