Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Identitetspolitik gör Vänsterpartiet enögt

Jenny Sonesson Foto: Privat
Vi ska kunna klä oss med religiösa attribut på arbetsplatsen, skrev Rosanna Dinamarca (V) i Expressen 17/3. Foto: Skärmdump Expressen

Dinamarca vägrar tyvärr problematisera att anställda bär religiösa, politiska och filosofiska symboler, skriver Jenny Sonesson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Vänsterpartiet kan anklagas för mycket historiskt men knappast konservativt religionskramande. Marx liknade religion vid ett opium men nu blåser andra vindar i det forna kommunistpartiet. Att identitetspolitiken, som utgår från olika gruppers särintressen, står i fokus är uppenbart när Rossana Dinamarca enögt kritiserar EU-domstolens beslut att ge privata företag i EU möjlighet att förbjuda slöja i tjänsten (Expressen 17/3). Riksdagsledamoten är själv lagstiftare och därför är det oroande att hon inte förstår domstolens resonemang. Istället drar hon paralleller till 1930-talets antisemitism och samtida tiggeriförbud.

 

LÄS MER: Vi ska kunna klä oss med religiösa attribut på arbetsplatsen 

 

I själva verket är domen ett skydd för kvinnor som vill bära huvudduk. Hädanefter kan privata arbetsgivare inte godtyckligt förbjuda slöja. Då måste först alla synliga religiösa symboler bannlysas och inte nog med det, även politiska och filosofiska sådana. Samtliga anställda måste åläggas neutral klädsel enligt en dokumenterad policy, utan åtskillnad. Företag som tillåter anställda att bära synliga attribut är fullständigt fria att fortsätta så. Med andra ord har EU-domstolen gjort det betydligt krångligare för privata arbetsgivare att förbjuda slöja i en tid när islamofobin kastar allt längre skuggor i Europa. I Nederländerna fick Geert Wilders parti, som vill förbjuda Koranen, skrämmande 13 procent och Marine Le Pen, som jämfört muslimsk invandring vid nazistisk ockupation, riskerar att väljas till Frankrikes president i maj.

 

LÄS MER: EU-domen pekar inte ut muslimer  

 

Dinamarca vägrar tyvärr problematisera att anställda bär religiösa, politiska och filosofiska symboler. De enda invändningar hon själv tar upp är hygien och säkerhet. Hon avfärdar min fråga om det är lämpligt att psykologer i möten med patienter till exempel bär SD-pin. Vänsterpartiets feministiska talesperson ser inte heller det inkonsekventa i att kämpa mot kristna barnmorskors vägran att utföra aborter och parallellt driva att samma barnmorskor ska få bära Ja till Livets logga och krucifix i arbetet med gravida. Dinamarca säger sig står upp för den mänskliga rättigheten att manifestera sin tro på arbetsplatsen. Hon får det att framstå som att EU-domstolen vill hindra privat anställda att vara religiösa. Givetvis får man vara muslim, asatroende eller kristen dygnet runt även framöver, ingen arbetsgivare äger rätten att förbjuda religionsfrihet. Domen handlar endast om synliga attribut för livsåskådningen. Det är inte samma sak.

Domen borde inspirera offentliga arbetsgivare. Behovet av det sekulära samhället är mer aktuellt än någonsin då allt fler invånare i EU:s medlemsstater har skilda trosuppfattningar. En sekulär stat ska visa samma respekt för alla människor, oavsett livsåskådning. Inget land i EU är längre religiöst homogent och en sekulär stat kan därför motverka diskriminering och konflikter. Under förhandlingarna om Lissabonfördraget kämpade flera kristdemokratiska partier för att ”Europas kristna arv” borde införas i texten. Förslaget kritiserades hårt och genomfördes aldrig. Separation mellan kyrka och stat är en idé som de flesta politiker i EU fortfarande värnar men motståndarna vinner terräng. År 2011 skrev Victor Orbans Ungern in hänvisning till kristendom i landets grundlag. EU-domstolens beslut måste ses i detta ljus, domen stödjer de sekulära krafterna i Europa. Det är olyckligt att Vänsterpartiet inte förstår det när skuggorna växer. 

 

Jenny Sonesson

Liberal debattör och tidigare politiskt sakkunnig i Regeringskansliet

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!