Ebba Busch Thor Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅNEbba Busch Thor Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch Thor Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch Thor Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅNEbba Busch Thor Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch Thor Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: / TT NYHETSBYRÅNFoto: / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: / TT NYHETSBYRÅN

I dag firar jag Sveriges äldre

Publicerad

Inget säger så mycket om ett land som hur man behandlar sina äldre, skriver Ebba Busch Thor (KD).

I mitt tal i Almedalen förra året hyllade jag Sverige och Sverige är värt att hyllas. Särskilt en dag som denna. Nationaldagen är en dag då vi firar vårt land och alla som lever här. Vi som lever här har möjlighet att få utbildning, vård och leva i ett fritt samhälle som i de flesta avseenden erbjuder högre livskvalitet än de flesta andra länder.

Det blev inte så här bra av sig självt. Det är våra äldre som har jobbat, drivit företag, uppfunnit saker och tagit hand om barn. De stod upp för värderingar och dygder som att göra rätt för sig, att göra sin plikt, att sträcka ut en hjälpande hand, att slåss för jämställdhet och för allas lika rätt. Med dessa värderingar har de byggt upp vårt land. Det är inget vi får glömma att vara tacksamma över. Det är inte heller något vi kan eller ska ta för givet, för i flera avseenden måste Sverige bli ett bättre land. Våra äldre förtjänar mer av vår respekt.

 

LÄS MER: Som pensionär skattar jag 13 764 kronor mer än en löntagare 

 

De äldre förtjänar vår respekt på arbetsmarknaden. Många äldre diskrimineras på arbetsmarknaden. Det måste vi bekämpa både för att de äldre förtjänar respekt och för att de äldre behövs. De har kunskaper och erfarenheter som vi andra inte har och ska vi klara välfärden måste alla som kan få jobba så länge de orkar och vill.

Regeringen höjde arbetsgivaravgifterna för seniorer vilket fick den positiva trenden med fler äldre på arbetsmarknaden att vända. Kristdemokraterna vill sänka arbetsgivaravgifterna för äldre och införa dubbelt jobbskatteavdrag för alla som fyllt 64 år. Det ska löna sig att jobba även som senior!

De äldre förtjänar vår respekt under pensionen. De som byggde vårt land betalade mycket höga skatter. Det är därför rimligt att de ska kunna få en dräglig pension. Under alliansåren 2006-2014 sänktes skatten för pensionärer fem gånger. Det var bra men det räcker inte. Vi vill slopa den så kallade pensionärsskatten.

Många pensionärer har problem med sin ekonomi. Och mer än var fjärde pensionär tror att ekonomin kommer att försämras enligt en mätning av AMF. För de sämst ställda pensionärerna vill vi därför höja bostadstillägget, med 500 kronor för ensamstående och 300 kronor för sammanboende.

 

LÄS MER: Det pågår ett krig mot svenska pensionärer 

 

Äldre förtjänar vår respekt i vården. Tidningen vårdfokus skrev nyligen om hur väntetiderna på akutmottagningarna blivit längre. För de som fyllt 80 år är väntetiderna betydligt längre än för övriga patienter. Skräckexemplet är Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Där är medianvistelsen för de gamla över fem timmar och de som fick vänta längst tillbringade drygt tio och en halv timme. Kristdemokraterna avsätter 3 miljarder kronor för att förbättra primärvården och därmed minska belastningen på akutmottagningarna.

De riktigt gamla som är i behov av daglig vård och omsorg förtjänar respekt. Därför arbetar Kristdemokraterna för en bättre äldrevård. Viktigast av allt, den som fyllt 85 år ska bestämma själv när han eller hon vill flytta till särskilt boende. Det ska inte vara upp till en kommunal handläggares biståndsbedömning.

Och väl på plats ska utbildad vårdpersonal få ägna sin tid mer åt vård och mindre åt praktiska saker. Därför avsätter Kristdemokraterna 500 miljoner kronor per år för att anställa vårdserviceteam på äldreboenden. Det är personer som kan göra praktiska saker – bre en smörgås åt den som är hungrig eller annat som behövs men som inte kräver längre utbildning.

Inget säger så mycket om ett land som hur man behandlar sina äldre. Genom att behandla våra äldre på värdigast tänkbara vis vill jag att vi ska visa oss själva och omvärlden vad vi är för land.

 

Ebba Busch Thor

Partiledare Kristdemokraterna 

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag