Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ibn Rushd: Vi ändrar i våra stadgar

Zana Muhammad, förbundsordförande Ibn Rushd.
Foto: Emelie Asplund
Alve Högman, förbundschef Ibn Rushd.
Foto: Sanna Lindberg

Medlemsorganisationerna i Ibn Rushd har enats om att en formulering ska strykas från studieförbundets stadgar.

Magnus Ranstorp, Peder Hyllengren och Aje Carlbom mister därmed sitt halmstrå, skriver Zana Muhammad och Alve Högman.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Trots att de inte har några bevis fortsätter Ranstorp, Hyllengren och Carlbom med sina konspiratoriska anklagelser om att Ibn Rushd skulle styras av Muslimska brödraskapet. I våra stadgar hittar de ett halmstrå att klamra sig fast vid.

Att eventuella tillgångar vid upplösning tillfaller den grundande organisationen är dock en vanlig formulering i civilsamhällesorganisationers stadgar. När Ibn Rushd grundades fanns en tanke om att initiativtagaren, Islamiska förbundet, skulle ha rätt att återfå sin investering om satsningen inte föll väl ut. I dag har den spelat ut sin roll. Medlemsorganisationerna i Ibn Rushd har mot bakgrund av detta enats om att formuleringen ska strykas från studieförbundets stadgar.

Konspirationsteori

Ranstorp, Hyllengren och Carlbom mister därmed sitt halmstrå. Skribenterna raljerar gärna över vårt ”standardsvar” – något som bara är en reflektion av deras egna upprepningar. Om och om igen upprepas samma konspirationsteori utan uppbackning av fakta. Parallellt ägnar man sig åt att försöka hitta graverande uppgifter om Ibn Rushds medlems- och samarbetsorganisationer.

Påståendena som presenteras håller sällan för närmare granskning. Vi har löpande dialog kring dem med berörda kommuner och lägger – trots att särbehandlingen av oss ofta är uppenbar – stor vikt vid att vara tillmötesgående och transparenta. Ju fler som får insyn i vår verksamhet och våra rutiner, desto fler inser betydelsen av det arbete vi gör. Vi vet att vi kommer att bli ännu starkare därför att vår folkbildning behövs.

Vi vill inkludera alla

”Att svenska skattepengar inte ska bekosta islamism som främjar segregation” – så beskriver skribenterna sin agenda. Det är dels en strävan som inte har med Ibn Rushd att göra, dels ett mycket bristfälligt svar på vår fråga om vilket Sverige de vill se. 

Vi vet vad vi verkar för, nämligen en demokrati som inkluderar alla. Ranstorp, Hyllengren och Carlbom bidrar snarare till ökad polarisering och till en nedmontering av demokratin i dess eget namn.


Av Zana Muhammad

Förbundsordförande Ibn Rushd

Alve Högman

Förbundschef Ibn Rushd