Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ibn Rushd är bara toppen på ett isberg

Johan Westerholm är chefredaktör och grundare av Ledarsidorna.se.
Foto: Wilmarsgard
Magnus Ranstorp varnar för att statsbidrag används för att bygga ett muslimskt parallellsamhälle.
Foto: Susanna Persson Öste/TT

Ordväxlingen på Expressen Debatt mellan Aje Carlbom och Magnus Ranstorp å ena sidan, och Folkbildningsrådet och studieförbundet Ibn Rushd å andra sidan, skymmer en större fråga: 

Ska civilsamhället finansieras av staten? Det är i praktiken endast Sverige som tillämpar offentligt finansierade folkrörelser i stor skala. Utan egentlig styrning, uppföljning och kontroll, skriver Johan Westerholm. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Flera förslag i ett nytt betänkande riskerar att misstänkliggöra många av civilsamhällets organisationer och förstöra den tillit som är så oerhört central för samhällskontraktet. Detta menade Forums ordförande Patrik Schröder, som i Dagens Samhälle efterfrågar tydliga, rättssäkra regler som möjliggör civilsamhällets arbete att främja, utveckla och bevara demokratin.

Schröder har i sak rätt. Tilliten till det svenska civilsamhället är ifrågasatt. På goda grunder. Den styrningsmodell som tillämpas av Folkbildningsrådet och som tidigare civilminister Ardalan Shekarabi (S) avser införa i hela statsförvaltningen visar sig ha uppenbara, och för demokratin samhällsfarliga, konsekvenser. Tillitsreformen skulle vara ett led i regeringens arbete för att skapa mer effektiva offentliga verksamheter samt större nytta för medborgarna. Men den visar sig ha uppenbara brister.

Ibn Rushd har i tio år systematiskt bjudit in antisemitiska och jihadistiska föreläsare och predikanter till de ”Muslimska Familjedagarna” utan att Folkbildningsrådet reagerat

Skarp kritik mot Folkbildningsrådets egenkontroll

Folkbildningsrådet, som varit normgivande för denna reform har byggt sin verksamstyrning på egenkontroll utan insyn. Som resultat av denna styrmodell har Statskontoret uttryckt sig i skarpa ordalag om bristerna i kontroll i sin senaste granskning av Folkbildningsrådets verksamhet. Statskontoret menar bland annat att bristerna på kontroll riskerar att underminera legitimiteten i Folkbildningsrådets folkbildande och demokratiutvecklande uppdrag.

Zana Muhammad, ordförande för studieförbundet Ibn Rushd.
Foto: Emelia Asplund

Den pågående debatten om studieförbundet Ibn Rushd baseras på hur de tolkat det demokratiuppdrag som Folkbildningsrådet har där studieförbunden är en del av utförarna. Ibn Rushd har i tio år systematiskt bjudit in antisemitiska och jihadistiska föreläsare och predikanter till de ”Muslimska Familjedagarna” utan att Folkbildningsrådet reagerat. Budskap som Kammarrätten i Stockholm så sent som i fredags i en prejudicerande dom funnit Sveriges Unga Muslimer (SUM) återbetalningsskylda av utbetalat statsbidrag. SUM är en av Ibn Rushd medlemsorganisationer.

Miljonbedrägeri i nykterhetsrörelsen

Men den styrmodell som Folkbildningsrådet tillämpar, tillitsmodellen, riskerar även andra värden. Det senaste exemplet finns att finna i Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV. Två anställda hos NBV, misstänks ha tagit emot bidrag på mångmiljonbelopp från stat och kommun till studiecirklar i Skåne och Blekinge som aldrig genomförts. Skattepengarna ska i stället ha hamnat någon annanstans vilket Sydsvenskan var först att rapportera om. Upp till 23 procent av utbetalade medel kan ha betalats ut till i dag okända mottagare.

Hur ska civilsamhället finansieras?

Även om debatten om studieförbundet Ibn Rushd mellan duon Carlbom/Ranstorp och Folkbildningsrådets ledning samt Ibn Rushd kan anses relevant så skymmer denna debatt en större fråga. Om, och hur, ett svenskt civilsamhälle skall finansieras och under vilka förutsättningar.

I andra länder saknar civilsamhället statlig finanisering. Det är i praktiken endast Sverige som tillämpar offentligt finansierade folkrörelser i stor skala. Utan egentlig styrning, uppföljning och kontroll.

Folkbildningsrådets lednings aggressiva, överslätande och förminskande attityd, kommunicerad av ordförande Catharina Håkansson Boman (C) samt generalsekreteraren Maria Graner visar på en avsaknad på insikt om vilka värden de sätter på spel genom sitt lösa, och bitvis slappa ledarskap.

Debatten om Ibn Rushds framtid är bara toppen på ett isberg.


Av Johan Westerholm

Chefredaktör och grundare av Ledarsidorna.se som i flera års tid försökt få ut handlingar om Folkbildningsrådet och Ibn Rushd