I vilken verklighet lever MP:s Lorentz Tovatt?

KD vill också ha vindkraften, men inser dess begränsningar, menar Camilla Brodin.
Foto: JENS CHRISTIAN
Lorentz Tovatt, energi- och klimatpolitisk talesperson för Miljöpartiet.
Foto: Tomas Melin
Camilla Brodin, energipolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

Vi är vana vid att Miljöpartiet ofta lever i en parallell verklighet men den senaste debattartikeln från Lorentz Tovatt i Expressen tar nog priset, skriver Camilla Brodin (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. När svenska hushåll lider under skyhöga elpriser fortsätter Miljöpartiet att ägna sig åt brunsmetning. Det är talande för partiets prioriteringar. I ett försök att återknyta diskussionen till den verklighet där de flesta av oss lever vill jag – för vilken gång i ordningen vet jag inte – upprepa vad vi Kristdemokrater envetet arbetar för:

Vi ser en storskalig elektrifiering av Sveriges basindustri och fordonsflotta som en nödvändig brygga till ett samhälle som kombinerar klimatansvar och en god välfärd.

Sommarens överskott är en klen tröst

I detta arbete tror vi att en rimlig målsättning är att sikta på en fördubblad elproduktion jämfört med i dag. Vi kommer att behöva samtliga fossilfria energislag för att klara detta. Läs noga nu Lorentz Tovatt: I denna energimix ingår vindkraften. Troligen mer vindkraft än vad som finns i dag. Att vi sedan har förmågan att tänka två tankar samtidigt och även vill slå vakt om den lokala demokratin och det kommunala vetot innebär ingalunda att vi vill avhända oss vindkraften.

Rädda vattenkraften från att läggas ned av klåfingriga myndighetsaktivister.

Men försök för en gång skull förstå detta: Att vi under sommaren har ett elöverskott – till vissa delar baserat på vindkraften – som är möjligt att sälja till andra länder och både tjäna pengar och tränga bort fossilbaserad fulel från norra Europa är lysande. Men det hjälper oss inte ett jota en iskall och vindstilla dag i december!

Kärnkraft nu – och i framtiden

Vi måste återställa effektbalans och systemstabilitet i vårt svenska elsystem och då är kärnkraften en pusselbit. Inte den enda, men en nödvändig. Det är därför vi vill att Sveriges riksdag och regeringen tydligt ska peka med hela handen att kärnkraften inte bara ska vara till nöds tolererad under en tillfällig övergångsperiod utan ses som efterfrågad i ett långt perspektiv.

Tillsammans med ett antal andra åtgärder så som att korta ledtider för att bygga ut elnäten, rädda vattenkraften från att läggas ned av klåfingriga myndighetsaktivister och skapa bättre villkor för att kraftvärmen ska kunna fortsätta bidra med sina nyttor är kärnkraften nödvändig för att vi inte ska fortsätta drabbas av den senaste tidens stålbad vad gäller volatila elpriser.

Sänk energiskatten

Vi vill tillfälligt sänka energiskatten under de riktigt kalla månaderna för att lindra den ekonomiska smäll som hushåll och tjänsteföretag drabbats av. Med tanke på att det har flödat in miljarder kronor i icke budgeterade intäkter finns det ett finansiellt utrymme i statens budget. Detta löser inte den strukturella obalansen i Sverige elproduktion men är en viktig insats här och nu till gagn för vårt lands invånare.


Av Camilla Brodin (KD)

Energipolitisk talesperson