Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

I Sverige ska svenska löner och villkor gälla

Ardalan Shekarabi (S), civilminister. Foto: Maja Suslin / Tt / TT NYHETSBYRÅN

Tomas Eneroth (S), gruppledare i riksdagen.

Foto: Christine Olsson / Tt / TT NYHETSBYRÅN
Moderaternas Anna Kinberg Batra och Ulf Kristersson. Foto: Claudio Bresciani / Tt / TT NYHETSBYRÅN

Om Moderaterna får som de vill så kommer lönerna att fortsätta dumpas och utanförskapet att växa.

Det är en farlig och omodern lösning, skriver Ardalan Shekarabi och Tomas Eneroth (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Moderaterna med Ulf Kristersson i spetsen har gått till hårt angrepp på regeringens förslag om att göra det möjligt att ställa krav på villkor i enlighet med kollektivavtal vid offentlig upphandling. Det är anmärkningsvärt att Moderaterna vill att sämre trygghet, dumpade löner eller bristande försäkringsskydd ska vara konkurrensfördelar. I dag finns det yrkesgrupper som inte kan leva på sin lön och där det offentliga har en stor del av ansvaret. Så kan vi inte ha det.

När färdtjänst upphandlades i Stockholm hade lönerna dumpats till 27 kronor i timmen som lägst, visade Sveriges radios granskning av taximarknaden förra året. När Skatteverket kontrollerade städbranschen låg de lägsta lönerna på 11 kronor i timmen. Länge har svenska regeringar ignorerat rapporter om att det offentliga, inom ramen för upphandlingar, bidragit till social dumpning. Med tanke på att det offentliga Sverige varje år upphandlar varor och tjänster för drygt 600 miljarder kronor inses med lätthet allvaret i detta.

 

Offentlig sektor använder i dag gemensamma medel till att driva tillbaka yrkesgrupper och arbetstagare till vad som lätt kan beskrivas som ett fattigdomsliknande tillstånd. Var det så här det skulle bli? Om Ulf Kristersson och Moderaterna får som de vill så kommer vi fortsätta dumpa lönerna på arbetsmarknaden och svenska arbetstagare kommer att få betala priset. Samhällsklyftan kommer att vidgas och utanförskapet växa. Det är en lika omodern lösning som den är farlig för sammanhållningen i vårt land.

Det är dags att höja ambitionsnivån när det gäller offentlig upphandling. Sverige ska ha ett modernt, hållbart och rättvist arbetsliv. I enlighet med svenska modellen som vi starkt värnar ska ordning och reda gälla på arbetsmarknaden. Ett viktigt steg i den riktningen är att arbeta för att svenska löner och villkor ska gälla för alla som jobbar i Sverige. För oss är det en självklarhet.

Den proposition som regeringen inom kort kommer att överlämna till riksdagen föreslår att krav på villkor enligt kollektivavtal ska föras in som uttrycklig bestämmelse i de nya upphandlingslagarna. Svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad! Vi står rakryggade i den här övertygelsen. Nu är frågan var Moderaterna står? Hur rimmar avståndstagandet mot kravet på kollektivavtalsvillkor med era löften att, i strid med kollegorna i den forna alliansen, inte sänka löner? Vi behöver få veta. De seriösa företagen behöver få veta. Och framför allt, svenska arbetstagare behöver få veta.

 

Vi har därför begärt en extra debatt i riksdagen om förslaget att införa krav på kollektivavtalsvillkor vid offentlig upphandling. Vi vill ta debatten med Moderaterna om vikten av en väl fungerande offentlig upphandling och hur vi kan säkerställa att skattemedel som bekostar offentligt upphandlade kontrakt ska inte kunna skapa social dumpning.

För oss är det enkelt. Vi vill fortsätta samhällsbygget.

Svensk ekonomi och arbetsmarknad behöver stärkas och prestera bättre. Sverige ska ha ett modernt, hållbart och rättvist arbetsliv. Ett viktigt steg i den riktningen är att arbeta för att svenska löner och villkor ska gälla för alla som jobbar i Sverige. Nu är det upp till bevis för moderaterna och Ulf Kristersson. Tänker du och ditt parti ställa er bakom den svenska modellen eller tänker ni fortsätta slå på den samhällsmodell som byggt Sverige starkt?

 

Ardalan Shekarabi

(S) civilminister

Tomas Eneroth

(S) gruppledare i riksdagen

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!