Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

I Sverige lever kvinnor under könsapartheid

I dag, den 21 januari, har det gått 16 år sedan Fadime Sahindal mördades av sin far i Uppsala.
Foto: SVT
Rahmi Sahindal dömdes till livstids fängelse för mordet på sin dotter.
Helene Bergman är journalist, författare och styrelseledamot i GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime.
Foto: MODEL HOUSE

Fadime Sahindals livshistoria visade oss tydligt den brutala verkligheten. Den fortsätter i vårt samhälle – år efter år.

Invandrarkvinnor söker det svenska systerskapet men möts av feministernas tystnad eller glåpord, som rasist och islamofob, skriver Helene Bergman.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | HEDERSFÖRTRYCK. I dag, klockan 21.00, för sexton år sedan, mördades Fadime Sahindal av sin far i ett trapphus i Uppsala. Rahmi Sahindal sköt sin dotter med ett skott i pannan och ett skott i käken.

Fadime var 26 år när hon mördades. Hennes hedersbrott? Hon älskade fel man. En man som inte familjen och släkten godkänt. Den unge mannen hade redan dött i en mystisk singelolycka samma dag som han och Fadime skulle flytta ihop.

Fadimes brott var inte bara att hon älskade fel man. Hon hade också gått ut i offentligheten och vittnat om det hedersförtryck hon levde under i familjen. Ett förtryck hon ville bli fri ifrån.

Fadime hade framträtt i tv. På hösten 2001 i Sveriges Riksdag berättade hon hur hennes manliga släktingar hade börjat vakta henne. De tyckte inte om hennes "västerländska" sätt att leva.

Många av kvinnorna lever med skyddade identiteter och adresser. De har kontakt med Säpo för sitt beskydd.

Kvinnorna som tar kampen mot hedersförtrycket riskerar sina liv

Fadimes livshistoria är inte tagen ur en tv-serie. Den är en brutal verklighet. En verklighet i Sverige som fortsätter år efter år efter år. I dag 2018, sexton år efter mordet på Fadime, riskerar många av de invandrarkvinnor som offentligen berättar om – och kämpar mot – hedersförtrycket sina liv här i Sverige.


LÄS MER: Metin Sahindal döms – som tredje mördaren i släkten Sahindal 


Många av dem lever med skyddad identitet och adresser. De har kontakt med Säpo för sitt beskydd. De flydde från kvinnoförtryckande länder för att ta del av den frihet som tidigare generationers kvinnor uppnått i Sverige. 

De sökte det svenska systerskapet, men fann bortvända ryggar. De sökte förståelse för sina liv, men fann förakt. De höjde sina röster men mötte tystnad och glåpord som, rasist, islamofob och husblatte.

Sara Mohammad, grundare av riksorganisationen GAPF, mot hedersvåld och förtryck, berättar i boken "Förortens Grupp 8" att hon trodde hon kom till världens mest jämställda land när hon kom till Sverige.

"Men den bilden stämde inte. Och de som sade sig vara feminister, till exempel Gudrun Schyman, partiledare för Fi, Feministiskt Initiativ, vände oss ryggen." Sara fortsätter:

"Vi har fått islamisternas könsapartheidsystem som står i bjärt kontrast till den svenska jämställdheten. Det är resultatet av den feministiska socialdemokratiska regeringens jämställdhet och integrationspolitik, men även Alliansens."


LÄS MER: Britta Svensson: Det finns ingen heder i "hedersförtrycket" 


Och medan det genusakademiska Sverige och främst vänsterpolitiker debatterar för att slippa ta tag i det egentliga problemet, så drabbar hedersförtrycket 240 000 ungdomar som i dag bor i vårt land.

Och Sara och hennes medsystrar får nu medhåll av terrorforskaren Magnus Ranstorp som i Aftonbladet varnar för grupper som sprider jihadistiska budskap:

"Det sprids från grupper som vill begränsa framför allt kvinnors fri - och rättigheter. De främjar antidemokratiska och våldsbejakande budskap. Men de skapar också en påverkan på integrationen genom att de vill separera individers kontakt med majoritetssamhället."

Vänstern debatterar – men inte mycket görs

Det pratas och skrivs mycket i Sverige, det hålls seminarium och startas utredningar och en jämställdhetsmyndighet ser dagens ljus i Angered. Det diskuteras huruvida hedersförtrycket ska gå under rubriken mäns våld mot kvinnor eller få en egen rubrik, eftersom det också är kvinnor som upprätthåller släktens heder genom att förtrycka sina egna döttrar och ber sina söner att vakta dem.

Och medan det genusakademiska Sverige och främst vänsterpolitiker, inklusive Fi och Gudrun Schyman, debatterar för att slippa ta tag i det egentliga problemet, så drabbar hedersförtrycket 240 000 ungdomar som i dag bor i vårt land. Det är den uppskattningen docenten och forskaren Astrid Schlytter gör beträffande antalet ungdomar som lever under hederskulturen.

Det är en skam för ett land som Sverige, som skryter med att vara en demokratisk och sekulär stat.

Det är en djup förolämpning mot oss, som kämpade för kvinnors frihet under så många årtionden, att de som flytt till vårt land inte får samma frihet och samma rättigheter till sina liv och kroppar som vi har.

Tack och lov för de modiga och starka invandrarkvinnorna i Sverige, som för Fadimes kamp vidare, trots att de riskerar sina liv.


Av Helene Bergman

Styrelseledamot i GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime)

Journalist, författare till boken "Förortens Grupp 8"