"I Sverige bär männen shorts på sommaren"

Erik Sandberg.
Foto: Privat.
Polisen ber en kvinna klä av sig i Nice, Frankrike.
Foto: Agence/Bestimage / STELLA PICTURES

Jag vet att det där med långbyxor på vuxna män är en gammal religiös grej, men för mig handlar det inte så mycket om religion utan mer om att få bestämma över min egen kropp, skriver journalisten Erik Sandberg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

På lunchen satt jag i gräset vid stadshuskajen på Kungsholmen när det plötsligt kom fram fyra beväpnade poliser och sade åt mig att jag inte fick ha långbyxor. "Här i Sverige bär männen shorts på sommaren", sade de.

Jag svarade att jag inte kände mig bekväm i shorts, men de gick på om att det handlar om mäns rättigheter och att, är det 23 grader eller mer så går man barbent – inte bara på stranden utan också på stan och i livsmedelsbutiker. Det fanns busschaufförer som gått i strejk för rätten att bära shorts på jobbet, fick jag veta.

En av poliserna riktade pepparspray mot mig.

"Var och en borde få bestämma själv, hur de vill vara klädda", sade jag.

Då blev stämningen ganska hotfull.

Jag vet att det där med långbyxor på vuxna män är en gammal religiös grej som hänger ihop med ritualerna kring konfirmationen, men för mig handlar det inte så mycket om religion utan mer om att få bestämma över min egen kropp.

Och jag har svårt att förstå argumentet att folk skulle känna sig otrygga när de ser män i långbyxor, bara för att de associerar till terroristen Breivik som bar långbyxor den där varma sommardagen på Utøya.


LÄS MER: Låt bli att lagstifta om kvinnors klädsel


Hur som helst, det var inget att välja på. Jag blev tvungen att byta om till kortbyxor, där på gräsmattan mitt i Stockholm, och det kändes förstås ganska förnedrande. Men det som verkligen gjorde ont var att människorna runtomkring applåderade åt poliserna och skrek "åk hem, din jävel".

Okej, jag medger att händelsen inte är korrekt återgiven. Platsen var Nice i Frankrike. Den drabbade var inte jag, och klädesplagget det bråkades om var en ljusblå sjalett. 

Den lag som polismännen hade att upprätthålla, verkar bara vara riktad mot kvinnor. Ändå: i ett västeuropeiskt land lägger vi nu polisresurser på att tvinga människor att klä sig på ett visst sätt. Jag är ganska rädd att det är en väg som leder rakt åt helvete.

Politikernas retorik, signalpolitik och populistiska utspel, när de vill verka handlingskraftiga, handlar alltid till sist om myndighetsutövning och handgripligheter.


Erik Sandberg

Journalist och författare