Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

I Stockholm lever man i förnekelse in i det sista

En Corona i solen? Uteserveringarna i Stockholm är välbesökta.Foto: ROBERT EKLUND/STELLA PICTURES
Debattören Natalie Löfstedt arbetar som larmoperatör och bävar för vad som händer om smittan kommer in på hennes arbetsplats.

Jag har sett människor som försvarar sina ansvarslösa beteenden under pandemin på de mest absurda sätt.

Hur kan ett besök på en uteservering vara viktigare än de människors liv som nu står på spel? skriver larmoperatören Natalie Löfstedt.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Jag förstår att du har sett fram emot din resa under påsken med familjen.

Jag förstår att du så hemskt gärna vill gå ut och dricka öl med dina vänner en lördagskväll.

Jag förstår att du vill strosa i diverse centrum och gallerior och äta glass ihop med barnen.

Jag förstår att du känner dig så sjukt sugen på att gå på café och shoppa.

Jag förstår att en tunnelbanetur till Södermalm och uteserveringarna känns lockande nu när våren är på ingång. 

Jag förstår att karantän är väldigt långtråkigt.

Ja, jag förstår. Men vad jag för allt i världen inte kan förstå är hur allt detta kan vara viktigare än de människors liv som nu står på spel.

Just nu pågår det en pandemi, och det är inget skämt. I skrivande stund har 32,155 (!) människor dött till följd av covid-19 världen runt. Det här är alltså människor i alla åldrar, ifrån olika platser, med olika bakgrund, som har mist livet. En stor sorg för anhöriga världen runt som blivit drabbade.

Förnekarna lever sitt liv som vanligt

I Sverige, och framför allt i Stockholm, så är det fan i mig som om man fortsätter att leva i förnekelse in i det sista, ”jag är inte drabbad, det kommer inte hända mig”. Livet stannar inte helt och hållet, men nu har vi en situation där det krävs åtgärder för att rädda liv och reducera/stoppa smittspridning. Nu gäller det att förlita sig på sunt förnuft och lyssna på rekommendationer. Sluta åka kollektivt om du absolut inte måste, jobba hemifrån om du kan, undvik stora folksamlingar, håll avstånd från människor, sätt dig inte på en fullsmockad uteservering. 

Snälla, låt mig, mina kollegor och resten av samhällets bärande balkar få vara friska.

Jag har sett människor som försvarar sina beteenden på de mest absurda sätt, exempelvis att säga ”jag är inte i riskzon så det är okej”, ”man måste ju få gå ut i alla fall lite grann”. Sluta. Riskzon? Du tänker att du är 20+, frisk och inte har nedsatt immunsystem? Du tänker att det inte kommer hända dig? Bevisligen så spelar inget av det någon roll. Vem som helst kan bli smittad, och döden lurar runt hörnet. Det här är rysk roulett, och du kan absolut göra ditt bästa för att undvika smitta, men det finns inga garantier. 

Viktiga yrkesgrupper kan slås ut

Alla jobb i samhället fyller en viss funktion, men vissa yrkesgrupper är den bärande balken som måste hålla även när resten av samhället befinner sig i kris. Till den kategorin hör främst vård- och säkerhetsbranschen. Läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, barnmorskor, ambulansförare och sjukvårdare, poliser, ordningsvakter, brandmän, väktare, larmoperatörer, bevakningsföretag, militären osv. Även vi i vård- eller säkerhetsyrken kan smittas. Det är inte bra om en bärande balk får röta och börjar ruttna. 

Jag är en av de som jobbar med bevakning, att upprätthålla ett tryggt samhälle tillsammans med mina fantastiska kollegor. Ingen av oss här vill bli smittad. Vi sitter på olika platser i landet, tillsammans i våra lokaler, relativt nära varandra. Och vi fortsätter att jobba under alla omständigheter. Behöver jag ens nämna hur förödande det skulle vara ifall bara en av mina medarbetare (eller jag själv) skulle bli smittad och sedan vistas i lokalen? Jag kan inte jobba hemifrån, jag kan inte undvika kollektiva färdmedel då jag måste ta mig till jobbet, och jag måste vara här. Frisk och fungerande. Så snälla, låt mig, mina kollegor och resten av samhällets bärande balkar få vara friska.

Nu räcker det med ignorans

Sluta sprida smittor, sluta vara naiva och ignoranta, börja tänka efter. Sluta inte leva men anpassa er efter rådande situation och tvätta händerna.

Och slutligen, en extra stor hyllning till alla sjukhus i landet och världen runt där personalen krigar på för allt dom har. Ni är fantastiska!

 

Av Natalie Löfstedt

Larmoperatör