I sju års tid har Anna König Jerlmyr mörkat sanningen

Vi hade kunnat hindra våldsutvecklingen. Men König Jerlmyr vägrade lyssna. Hennes skattesänkningar var viktigare, skriver Karin Wanngård.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
Anna König Jerlmyr (M) är finansborgarråd i Stockholms stad.
Foto: Peter Knutson
Karin Wanngård (S) är oppositionsborgarråd i Stockholms stad.
Foto: PETER KNUTSON

Tjänstemannen som larmade fick sparken. Hans rapport, som Anna König Jerlmyr själv beställt, gömdes undan. Barnen har nu växt upp – och enligt uppgifter är flera av dem inblandade i det gängkrig vi nu ser. 

Jag hoppas att Stockholms högsta politiker svarar och för första gången kommenterar denna sak, skriver Karin Wanngård (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Under moderaten Anna König Jerlmyrs tid som finansborgarråd i Stockholm har gängvåldet ökat dramatiskt. Skjutningarna är rekordmånga. Folk känner sig alltmer otrygga. Skulden för denna utveckling lägger hon i vanlig ordning på Socialdemokraterna. Att ta ansvar för det hon själv skapat gör hon aldrig. Men det är bra att hon lyfter frågan.

Då får vi nämligen möjlighet att prata om en sak hon själv under sju års tid mörkat och vägrat kommentera. När König Jerlmyr var socialborgarråd 2012 så larmade hennes egen socialtjänst att de moderata skattesänkningarna hade lett till att man inte längre kunde hjälpa barn som var på väg in i kriminalitet. Pengarna var slut, och de barn som var på väg åt fel håll kunde man därför inte ge det stöd de behövde.

Tjänstemannen sparkades 

Tjänstemannen som larmade fick sparken. Hans rapport – som König Jerlmyr själv beställt – diariefördes inte ens. Den gömdes undan helt enkelt. I ett års tid försökte media få en kommentar om detta från König Jerlmyr. Hon vägrade säga något. Det var en ”lokal” fråga menade hon. Att hennes politik ledde till att barn i Stockholm inte fick hjälp att bryta vägen mot kriminalitet var alltså inte en fråga för henne.

Fältassistenter får inte anställas. Personal som kan få unga människor att bryta med kriminalitet. Men det har inte Stockholm råd med under König Jerlmyrs styre.

Barnen har nu växt upp. Och enligt uppgifter i SR:s ”Konflikt” är flera av dem inblandade i det gängkrig som vi nu ser på Stockholms gator. Vi hade alltså kunnat hindra denna utveckling. Men König Jerlmyr vägrade lyssna. Hennes skattesänkningar var viktigare. Nu sju år senare kommer allt detta ikapp henne. Frågan om den undanstädade rapporten har väckts till liv igen. Varför gjorde hon inget? frågar flera. Det undrar jag också. Hittills har hon vägrat svara på frågor. Hon ”kommer inte ihåg” att hon beställde rapporten. Och om något gick fel när hon själv styrde så var det ändå Socialdemokraternas fel. Ja, det är så Stockholms högsta ansvariga politiker hanterar det som hennes egen politik leder till. Vi kan också påminna om att när König Jerlmyr satt i riksdagen och hennes parti styrde regeringen så minskade de antalet platser på polisutbildningen. Den bristen märker vi i dag.

Erkänn att du visste

König Jerlmyr borde först och främst erkänna att hon visste om grunden till de problem vi ser i dag. Och att hon vägrade göra något åt dessa. Jag hoppas hon svarar på denna artikel och för första gången kommenterar denna sak. Det som tyvärr är mer oroväckande än hennes oförmåga att ta ansvar för det hon skapat, är att hon inte verkar lärt sig något alls av sina misstag.

När hon nu sitter vid makten igen så är det samma politik som gäller. Skattesänkningar. Nedskärningar. Läget är så illa att flera av våra stadsdelar går med så pass stort underskott att det råder anställningsstopp. Fältassistenter får inte anställas. Personal som kan få unga människor att bryta med kriminalitet. Men det har inte Stockholm råd med under König Jerlmyrs styre. Resultatet kommer vi se om några år, precis som förra gången.

Dagens barn växer också upp 

Dessa barn som inte får stöd och hjälp att lämna sin destruktiva bana kommer att växa upp. Precis som det var 2012. Och alla ser att ansvaret ligger hos den högsta ansvariga politikern i Stockholm. Även om hon själv fäktar alltmer desperat för att försöka ge en annan bild. Ta ansvar Anna König Jerlmyr, det ingår i jobbet.


Av Karin Wanngård

Oppositionsborgarråd (S) i Stockholms stad

Carolinas son sköts ihjäl: ”Måste fånga ungarna tidigt”