Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

I narkotikapolitiken är alla hycklare

Cannabis utgör basen för de kriminella gängens ekonomi. Legalisera och inför en reglerad marknad i stället, skriver Ida Alterå.
Foto: CARLOS RAMíREZ/TT
Ida Alterå, förbundsordförande Centerpartiets ungdomsförbund.
Foto: Lucas Persson

Få ord är så uttjatade i den politiska debatten som ”hycklare”, men i narkotikadebatten finns det faktiskt inget uttryck som passar bättre än just hyckleri. 

Partierna tävlar om att ha högst ambitioner i arbetet med gängkriminalitet och narkotikadödlighet, men vågar inte ta i den viktigaste lösningen – legalisering, skriver CUF:s ordförande Ida Alterå.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I årtionden har politiker stoltserat med Sveriges restriktiva narkotikapolitik. Men lyckas man se förbi deras stolthet träder en minst sagt osmickrande bild fram. Missbrukare som möts av batonger och poliser i stället för vård, en narkotikadödlighet som 2020 var högst i Europa och växande problem med gängvåld som finansieras av droghandel. Så kan det inte fortsätta.

Ta kontroll över försäljningen

Många principer som gäller på andra områden kastas helt åt sidan när vi diskuterar narkotika, trots att de är högst relevanta även där. Här är tre exempel på argument som ofta används av politiker i andra sammanhang, och som de borde ta med sig in i narkotikadebatten:

1. Kontrollera det som är farligt. Även om partierna har olika syn på hur försäljningen av alkohol ska gå till är de flesta överens om att handeln måste kontrolleras. På narkotikamarknaden har vi, i stället för att tillämpa samma princip, lämnat walk-over och låter i dag kriminella gäng härja fritt.

Det finns uppenbara hälsorisker med bruk av narkotika. Problemet är att vi på dagens svarta marknad inte har någon kontroll på vad som säljs, hur det säljs eller vem som köper det. Om vi genom legalisering kan reglera och beskatta handeln med narkotika, på samma sätt som med alkoholen, kan vi både kontrollera att det som säljs är rent, att den som köper inte är minderårig och att intäkterna inte finansierar grov brottslighet.

2. Lyssna på Folkhälsomyndigheten. Den meningen har vi hört på presskonferenser säkert tusen gånger sedan mars 2020. Ändå sitter det uppenbart långt inne, särskilt för Socialdemokraterna, att ta in vad myndigheten säger om narkotikapolitiken.

Hallengren borde ta till sig fakta

2020 publicerade FHM en rapport med åtgärder för att hantera drogproblematiken i Sverige där myndigheten bland annat skriver att man vill utvärdera kriminaliseringen av eget bruk. Ändå har Lena Hallengren sagt tvärt nej till att utreda effekterna av en avkriminalisering. Socialministern borde lyssna på sin egen myndighet, inte bara när det kommer till pandemibekämpning, och genast tillsätta en utredning.

Den som verkligen vill slå hårt mot gängen måste också se till att eliminera deras största inkomstkälla.

3. Slå hårt mot gängen. Varje gång det rapporteras om en ny skjutning eller sprängning flockas svenska politiker kring debattsidorna för att bevisa att de är hårdast mot gängen. Ändå är det ingen som vågar angripa deras finansiering.  

Linda H Staaf, dåvarande chef för NOA, konstaterade i november 2020 att narkotika, särskilt cannabis, ”utgör basen för den organiserade brottslighetens ekonomi”. För att komma åt finansieringen krävs legalisering och reglering så att den svarta marknaden kan bekämpas. Samtidigt skulle en legalisering också frigöra resurser i polis- och rättsväsende som i stället kan riktas mot att bekämpa gängvåldet.

Ett stort hyckleri

Få ord är så uttjatade som ”hycklare”, men i narkotikadebatten finns det faktiskt inget uttryck som passar bättre än just hyckleri. Den som vill kontrollera handeln med farliga ämnen måste också fundera över hur droghandeln ser ut. Den som vill lyssna på Folkhälsomyndighetens pandemiråd måste också ta in deras synpunkter på svensk narkotikapolitik. Den som verkligen vill slå hårt mot gängen måste också se till att eliminera deras största inkomstkälla.

Det är hög tid – legalisera och reglera narkotika, nu.


Av Ida Alterå

Förbundsordförande CUF