Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

I mitt Sverige kapas inte landet på mitten

Även om vi levererade i vårt ansvarstagande för Sveriges bästa lyckades vi inte vara kraften som drev debatten framför oss, skriver Daniel Bäckström (C).
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vi är ett parti som tror på rättvisa i hela landet. I Centerpartiets Sverige kapas inte Sverige på hälften där ena halvan blir utan elstöd, skriver Daniel Bäckström.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Centerpartiet tappade väljare i historiskt starka områden. 

Jag vill leda partiet in i framtiden med hopp och i opposition mot orättvisor. 

Vare sig de drabbar enskilda människor eller hela landsändar, skriver Daniel Bäckström (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Rädsla och pessimism i en orolig kristid kan aldrig vara vägen framåt för Sverige eller för Centerpartiet. Partiet grundades 1910 som en kraft för människors frihet, trygghet och möjlighet till utveckling genom rätten att själv forma sitt liv. 

Vi lever i en orolig tid, där kombinationerna av utmaningarna kan kännas överväldigande i den lilla världen såväl som den stora. Krig i Europa, klimatförändringar, hög inflation, oro för elpriset och om pengarna räcker till julklappar eller ens julmaten i år. Oro för kriminalitet, sjukvården och om skolan kan ge våra barn de verktyg för framtiden som de förtjänar. 

Förlorade väljare

Centerpartiet förlorade väljare i höstens val, med historiska tapp i våra traditionella starka områden på landsbygden. 

Det efter att vi varit med och tagit ett stort ansvar för Sverige under den tunga pandemin. I budget efter budget bidrog vi till att stärka resurser till vården och hållbara stöd till kommuner, regioner och företag. Vi har varit med och tagit ansvar i varje överenskommelse för mer pengar till vår försvarsmakt. I våras gjorde vi det tillsammans med alla partier, från Vänsterpartiet till Sverigedemokraterna. 

Även om vi levererade i vårt ansvarstagande för Sveriges bästa lyckades vi inte vara kraften som drev debatten framför oss. Partiets valanalysarbete pågår, och när det är klart behöver Centerrörelsen tillsammans hitta svaren hur tillsammans går framåt från här. 

Centerpartiet kommer den här mandatperioden att vara ett oppositionsparti, en opposition mot orättvisor, oavsett om det drabbar enskilda eller landsändar.

Utmaningarna i samhället är många för att återställa förtroendet för samhället och försvara öppenhet, tolerans och ett land där man kan bo och verka överallt. 

Det handlar om att polisen ska komma när du behöver den, att du ska få sjukvården när du är sjuk och att skolan är likvärdig över hela landet.

Det handlar om en trygghet att elen finns där. Tillsammans med maten. Sverige är ett land beroende av export och import sjövägen för att försörjningskedjorna ska fungera.

Vi behöver en politik som stärker vår förmåga att hantera störningar, öka vår egen produktion av livsmedel och skapa social, ekonomisk, ekologisk och säkerhetsmässig hållbarhet i hela Sverige. 

Tror på framtiden

Vi tror på framtiden, tillsammans, precis som i Carl Berglunds upprop i tidningen Landsbygden 1910 ”låtom oss enas” för att möta framtidens förändringar. Centerpartiet är en folkrörelse, ett decentralistiskt parti, som hämtar sin näring och kraft från hela landet. Men vi är också en kraft som förstår att i den moderna världen måste vi demokratier hålla ihop och vara enade mot auktoritära staters hot. 

Våra främsta plattformar är EU och Nato när vi blir fullvärdiga medlemmar.

Vi är ett parti som tror på rättvisa i hela landet. I Centerpartiets Sverige kapas inte Sverige på hälften där ena halvan blir utan elstöd. Vi tror på en grön omställning, inte att subventionera fossilt bränsle genom att bara ge höjt reseavdrag till bensin- och dieselbilar. Vi tror på att ge marknad och medborgare tydliga ramar, inte att förändra spelregler över en natt - oavsett om det gäller elbilspremier eller elmarknaden. 

Bredda till breda uppgörelser

Centerpartiet kommer den här mandatperioden att vara ett oppositionsparti, en opposition mot orättvisor, oavsett om det drabbar enskilda eller landsändar. Men vi kommer att fortsätta vara pragmatiska och konstruktiva för Sveriges bästa. Och vi är beredd att göra breda uppgörelser i frågorna där det behövs. Vi söker i första hand breda uppgörelser i mitten, med en framtidstro och en övertygelse om människors frihet, trygghet och rätt till utveckling genom att själv få forma sitt liv. 

Jag heter Daniel Bäckström och jag söker centerrörelsens förtroende som partiledare för att göra resan mot framtiden - tillsammans. 


Av Daniel Bäckström (C)

Partiledarkandidat

Här vägrar han svara på frågan om Lööfs beslut

Daniel Bäckström, Elisabeth Thand Ringqvist och Muharrem Demirok är valberedningens kandidater att ta över efter Annie Lööf, meddelar Centerpartiet på en pressträff.