Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

I dag tar planetens resurser slut

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin med anledning av globala Overshoot Day.
Foto: Olle Sporrong

Dagen då vi konsumerat allt planeten klarar av för ett år inträffar i dag – tidigare än någonsin.

Det är en tydlig signal på att vi måste öka landets miljöarbete. Inte skära ner, som SD och alliansen vill, skriver Gustav Fridolin (MP) och Isabella Lövin (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | KLIMATET. I dag infaller den globala Overshoot Day, den dag på året då vi tillsammans som mänsklighet konsumerat och släppt ut vad planeten kan medge för hela 2018. Resten av årets 153 dagar lever vi på lånade resurser, tar av det som ska ge våra barn och barnbarn ett gott liv.

”Det är ont om jordklot” skrev Harry Martinson för över femtio år sedan. Ändå levde han i en tid när människans avtryck på jorden inte var större än vad planeten tålde. Idag är vårt avtryck närmare tio gånger större än på Martinssons tid. Överfiske, avverkning av skogar och utsläpp av växthusgaser är nu 1,7 gånger större än vad planeten klarar. 


LÄS MER: Partiet för proppmätta – de som redan har allt 


Extremväder i spåren av klimatförändringar

Under sommaren har vi sett hur vårt samhälle påverkas av extremväder i spåren av klimatförändringarna. I Sverige brinner skogarna. Skördarna har torkat bort, gräset har gulnat, betet sinar och bönderna tvingas planera för att skicka djuren på slakt. Över världen smälter isar, väderkatastroferna blir fler och värre och i torkans spår följer krig och konflikter. Jordens medeltemperatur har varit över den normala 400 månader i sträck. Det händer här och nu.

Att ändra våra samhällen så att vi kan leva inom jordklotets gränser är Miljöpartiets främsta mål. I dag vet vi hur vi kan utveckla energi, infrastruktur och matförsörjning genom teknologi och livsstilsförändringar som inte går ut över vår livskvalitet. Tvärtom, konsumtionshetsen i dag sliter på oss som människor på samma sätt som det sliter på planeten. 

Miljöpartiet fasar ut användningen av bensin och diesel

Miljöpartiet har i regering fördubblat miljöbudgeten, vi fasar ut användningen av bensin och diesel i bilar, har infört en klimatskatt på flyget, stöd till omställning inom industrin och i kommunerna.

Den internationella miljörörelsen anser att Sverige har världens mest ambitiösa klimatpolitik och får medhåll av FN:s generalsekreterare.

Vi har börjat, men vi har mycket kvar att göra:

Transporter. Sverige ska bygga nya banor för höghastighetståg samt rusta upp och bygga ut järnvägen i hela landet. Vi vill fortsätta bygga laddstationer för elbilar, investera i biogas och storsatsa på cykelbanor i hela Sverige.

Energi. Vi vill göra det enklare och mer lönsamt att investera i förnybar energi, till exempel i solceller och solvärme, eller i vindkraft till havs eller på land. Sverige ska ha ett 100 procent förnybart energisystem.

Landsbygd. Landsbygden drabbas hårdast av sommarens torka och bränder, men det är också här potentialen i omställningen är som störst. Framtidens klimatsmarta mat och förnybara bränslen kommer att produceras på landsbygden, men då måste det också vara möjligt att bo och verka i hela landet. Därför vill Miljöpartiet höja grundavdraget och sänka arbetsgivaravgifterna i glesbygdskommuner och att intäkter från vatten- och vindkraft stannar i bygderna där elen produceras.


LÄS MER: Bränderna och torkan är inte enskilda företeelser 


Klimatet kan inte vänta

Miljöpartiet vill fortsätta och satsa på ännu mer klimatpolitik, men de borgerliga, även Centerpartiet, och Sverigedemokraterna vill göra precis tvärtom. I de budgetförslag som lagts fram till riksdagen vill dessa partier skära bort mellan var tredje och var fjärde krona från miljöbudgeten. Samtidigt som klimatlarmen dånar och markerna torkar.

De flesta av oss har barn i våra liv som vi bryr oss om. De kommer att fråga oss vad vi gjorde när vi stod inför klimathot och miljöförstöring. Om mindre än sex veckor är det val. Om du ännu inte har bestämt dig så tycker vi att du ska tänka på vad du ska svara när du får frågan om vad vi gjorde för klimatet. Miljöpartiet vill att vi ska kunna svara att vi tillsammans valde att leva så att jordklotets resurser räcker till. Men då måste vi agera nu. Klimatet kan inte vänta.


Av Gustav Fridolin

Språkrör för Miljöpartiet

Isabella Lövin

Språkrör för Miljöpartiet