Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

I dag får S chansen att ändra sig om Ringhals

När Stefan Löfven tillträdde som partiledare var han beredd att förhandla fortsatt drift av kärnkraften. Men hittills har regeringen uppenbarligen låtit MP bestämma över energi- och klimatpolitiken, skriver Ulf Kristersson och Lars Hjälmered.Foto: OLLE SPORRONG
Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Lars Hjälmered, energipolitisk talesperson för Moderaterna.

När riksdagen i dag röstar om framtiden för Ringhals söker vi stöd hos alla partier som inser vikten av en ren elproduktion för ett fossilfritt samhälle.

Att rösta för en fortsatt avveckling blir ett av vår tids största klimatpolitiska misstag, skriver Ulf Kristersson och Lars Hjälmered (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Nästan all el som produceras i Sverige är fossilfri. Det beror i hög grad på kärnkraften och vattenkraften, som fram till i år stått för 80 procent av all vår elproduktion. Men det räcker inte. Behovet av el kommer att öka vid en stor elektrifiering för att klara klimatomställningen.

Elektrifiering av transporter och industrier är nödvändig för att Sverige ska nå målen om nettonollutsläpp 2045. Experter bedömer att vi då behöver använda 60 procent mer el än i dag. Då behövs kärnkraften som en klimatsmart och långsiktig baskraft i den svenska energimixen.

Att kärnkraften är ett effektivt sätt att producera el är otvivelaktigt. Ringhals 1 och 2 kan, var för sig, på bara en timme producera ungefär lika mycket el som en svensk använder under hela sin livstid. Ringhals 2 har på 43 år producerat lika mycket el som motsvarar hela Göteborgs elförbrukning under samma tid. Och all denna el har varit fri från utsläpp.

Konjunkturinstitutet varnar

Den tidiga stängningen av Ringhals reaktorer är riktigt dålig klimatpolitik. Konjunkturinstitutet har varnat att nedläggningen av Ringhals 1 och 2 kan innebära en ökning av utsläppen som motsvarar hela 15 procent av de totala utsläppen 2018.

Vindkraft kan inte ersätta leveranssäker el från kärnkraft och vattenkraft. Det blåser inte varje dag.

Vattenfall bedömer det möjligt att driva åtminstone en reaktor vidare i flera år. Och regeringen konstaterar i sin egen budget att stängningen kommer leda till att Sverige blir ”beroende av att kunna importera el vid de tillfällen då elförbrukningen är som högst”. Risken för ökad elimport från länder med betydligt smutsigare elmix är uppenbar, och Sveriges möjligheter att ersätt smutsig elproduktion i andra länder genom svensk elexport minskar.

Se på Tysklands misstag

Tyskland, som ofta lyfts fram som ett föredöme i energipolitiken, är ett tydligt exempel på hur en nedmontering av kärnkraften är dåligt för klimatet. Om två år ska landets elförsörjning vara fri från kärnkraft och utbyggnaden av vindkraften är omfattande. Samtidigt tvingas kolet stå för en fjärdedel av elproduktionen. Det innebär att utsläppsminskningarna går långsamt och att Tyskland ligger långt ifrån sina uppsatta mål, samtidigt som de tyska hushållen tvingas betala bland Europas högsta elpriser. Det är en utveckling som Sverige inte ska ta efter.

I dag röstar riksdagen om Ringhals framtid.Foto: CHARLOTTA ELDELIND/VATTENFALL

Moderaterna vill att Sverige ska satsa på vindkraft. Men till skillnad från regeringen förstår vi att vindkraft inte kan ersätta leveranssäker el från kärnkraft och vattenkraft. Det blåser inte varje dag och när det inte blåser ökar behovet av att importera mindre klimatvänlig el från våra grannländer.

S böjer sig för Miljöpartiet

Socialdemokraterna är historiskt ett parti som förstått att kärnkraften behövs. När Stefan Löfven tillträdde som partiledare var han beredd att förhandla fortsatt drift av kärnkraften. Men hittills har regeringen uppenbarligen låtit Miljöpartiet bestämma över Sveriges energi- och klimatpolitik.

Det innebär att vi har en situation då Stefan Löfven – mot sin tidigare övertygelse – försämrar både klimatpolitiken och den svenska konkurrenskraften. Sverige behöver ett starkare ledarskap i centrala frågor för landets framtid.

När riksdagen i dag röstar om framtiden för Ringhals får Socialdemokraterna ännu en chans ge goda förutsättningar för en stabil och fossilfri elproduktion. Vi hoppas att riksdagen tar den chansen. En riksdagsmajoritet som röstar för en fortsatt avveckling skulle begå ett av vår tids största klimatpolitiska misstag.

 

Av Ulf Kristersson

Partiledare (M)

Lars Hjälmered

Energipolitisk talesperson (M)

Vattenfalls koncernchef: Därför stängs Ringhals