Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S och LO ägnar sig åt korruption

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tar en selfie med Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.
Foto: JENS L'ESTRADE
Benjamin Dousa är ordförande för Moderata ungdomsförbundet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Det är minst sagt provocerande hur en liten LO-elit med starka kopplingar till Socialdemokraterna tillåts använda 30 miljoner av medlemsavgifterna för att stötta ett enskilt parti, skriver Muf:s ordförande Benjamin Dousa.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | FÖRSTA MAJ. Den fackliga rörelsen har historiskt sett varit en stark och relevant kraft i samhällsdebatten. Som moderat håller man inte nödvändigtvis med alla frågor de driver, men man måste inse vikten av demokratiskt styrda fackliga organisationer. Dessutom bygger den svenska modellen på starka arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer. 

Det är därför inte helt okomplicerat att den fackliga anslutningsgraden har kollapsat sedan 1990-talet – men det kanske inte är så konstigt då ledningen för LO sätter sina egna partipolitiska intressen framför sina medlemmars intressen. 

Inte konstigt att medlemmar flyr från LO

Cirka 50 procent av medlemmarna i LO röstar inte på Socialdemokraterna – det parti som LO enskilt stöder i valrörelsen med över 30 miljoner kronor. Det är minst sagt provocerande hur en liten elit med starka kopplingar till Socialdemokraterna tillåts använda medlemsavgifter, helt oberoende av vad medlemmarna tycker, för att stötta ett enskilt parti. Det är inte konstigt att medlemmarna vänder LO:s olika förbund ryggen.

Inte nog med att ledningen för LO lägger mångmiljonbelopp på att köpa ett parti, medlemmarna får inte ens valuta för pengarna.

Sedan mitten av 1990-talet har den fackliga anslutningen minskat i alla åldrar. Men tappet är störst bland unga, vilket visar att problemet kommer att växa. I åldersgruppen 16–24 år har andelen fackligt anslutna halverats och för gruppen 25–29 år har anslutningsgraden minskat från 86 till endast 55 procent. Att organisationer som ska företräda medarbetare på arbetsplatser i förhandlingar misslyckas visar att en förändring måste till för att rädda facken på längre sikt.

13 av 14 som beslutar om lagarna LO ska följa har LO-bakgrund

Att en facklig organisation satsar mångmiljonbelopp varje år på opinionsbildning och bidrag till Socialdemokraterna samtidigt som de ges möjligheter att i stor utsträckning vara representanter i statliga utredningar och få platser i Socialdemokraternas högst beslutande organ är helt oacceptabelt. Dessutom har 13 av Socialdemokraternas 14 representanter i arbetsmarknadsutskottet i riksdagen LO-bakgrund – det utskott som beslutar om de lagar LO måste följa. I de flesta andra länder kallas möjligheten att betala politiken för att få politiska fördelar korruption.

LO måste däremot vara världsmästare på att inte få valuta för sina pengar. Socialdemokraterna må vara ett köpt parti, men det stoppar dem inte från att missgynna medlemmarna i LO. Socialdemokraterna har motverkat RUT-avdraget trots att Kommunals medlemmar vinner på att fler får jobb i hushållsnära tjänster, försökt införa en kilometerskatt och en vägslitageskatt trots att Transports medlemmar skulle drabbas hårt, och begränsat ROT-avdraget trots att Byggnads medlemmar får ta konsekvenserna. Det finns många exempel då LO och deras förbund sviker sina medlemmar.

LO driver egen agenda med medlemmarnas pengar

Ska LO lyckas stoppa medlemsflykten måste de sätta sina medlemmar främst. Att ledningen för LO och deras ombud på stämmorna tillåts driva en egen agenda med medlemmarnas pengar är provocerande. Att öka medlemmarnas inflytande kan vara helt avgörande för att medlemmar ska känna att de fack de är anslutna till faktiskt arbetar för deras intressen. Det är obegripligt att LO inte inser att de i förlängningen riskerar den svenska modellens legitimitet då medlemmarna flyr åt alla håll.

Inte nog med att ledningen för LO lägger mångmiljonbelopp på att köpa ett parti, medlemmarna får inte ens valuta för pengarna. Samtidigt som LO i stort gynnas av avdragsrätt på fackavgiften så får enskilda medlemmar verka på en allt sämre arbetsmarknad. LO måste börja sätta sina medlemmar främst. 


Av Benjamin Dousa

Förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet

0