Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hyresregleringen har lett fram till klyftorna vi ser i dag

Hyresregleringen har inte bara lett till ökande bostadsköer utan också växande klyfta mellan dem som har attraktiva hyresrätter i innerstan och dem som bor i förorterna, skriver Roland Andersson Foto: TT NYHETSBYRÅN
Roland Andersson, professor emeritus vid Kungliga tekniska högskolan. Foto: RIKARD ARVIDSSON
Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen. Foto: Kristian Pohl / Pressbild

Varför vill Hyresgästföreningen slå vakt om det privilegiesamhälle som hyresregleringen har skapat? Det är en obesvarad fråga, skriver professor emeritus Roland Andersson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Ordförande för Hyresgästföreningen Marie Linder hänvisar i sin replik att Finanspolitiska rådet har beräknat att hyrorna kan komma att stiga med 55 procent om marknadshyror införs, vilket blir 27 miljarder i hyreshöjningar. 

Hon undviker att säga att dessa beräkningar avser Stockholms malmar, inte staden i övrigt eller landet generellt. Hon låtsas inte heller om att dessa siffror ger uttryck för vilka enorma subventioner som genom hyresregleringen går till dem som fått centralt belägna hyresrätter, till skillnad från de som hamnat i förorterna. 

Min fråga var: Hur kan en vänsterorienterad organisation som Hyresgästföreningen argumentera för ett sådant privilegiesamhälle? Linder ger inget svar. Hennes replik blir därför meningslös.

Linder skriver i stället följande: ”Jag häpnas över hans förakt mot den vanliga människans boendeförhållanden och ekonomi.”

Kompensera med höjda bostadsbidrag

Jag har föreslagit att om marknadshyror införs bör låginkomsttagare kompenseras generöst genom höjda bostadsbidrag finansierade genom hyreshöjningsskatter och skopade byggsubventioner. Detta undviker Linder att nämna. Var finns förakt för vanliga människor i detta förslag? Bemöt min artikel seriöst och sluta tramsa!

Linder hänvisar till boendesituationen för unga, äldre, låginkomsttagare, de som befinner sig i skilsmässa, de som behöver flytta till ett nytt jobb, studenter som behöver ett rum på studieorten, etcetera. Inser hon inte att det är just dessa som har drabbats hårdast av hyresregleringen? De utgör en stor del av den miljon personer som står i storstädernas bostadsköer, i Stockholm under tio till tjugo år för att få en hyresrätt. 

Bostadsbubbla och svarta affärer

Hyresregleringen har inte bara lett till ökande bostadsköer utan också till en ineffektiv användning av beståndets hyresrätter, ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter, risker för en bostadsbubbla, svarta affärer, korruption och, som sagt, en växande klyfta mellan de som fått attraktiva hyresrätter i innerstan och de som har hamnat i förorterna. 

Varför försvarar Linder det system som lett till dessa orättvisor? Jag har tyvärr inget bättre svar än att det handlar om den egna organisationens överlevnad. I en värld utan dagens hyresreglering, skulle Hyresgästföreningen förlora inte bara sin makt utan också förutsättningarna att tjäna så mycket pengar på hyresgästerna som den gör i dag.

Av Roland Andersson,

Professor emeritus, Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholm.