"Hyresgästens inflytande är av låtsaskaraktär"

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Roger Akelius skriver i Expressen att kapitalister som han borde bygga bort slummen.

Akelius äger Sveriges största privata bostadsföretag. De renoverar redan nu lägenheter i de områden som han av nån anledning väljer att kalla slum.


Akelius vill ha hyresgäster med feta plånböcker, säger han till tidningen Hem & Hyra. Hyran för en trea i Fornhöjden i Södertälje ligger således på över 8 000 i månaden efter renovering.


Än så länge finns det en och annan hyresgäst med fet eller mellanfet plånbok som kan flytta in i de renoverade lägenheterna. Men steg för steg byter Akelius ut de boende mot mer betalningsstarka. Så länge nån med fetare plånbok i bostadsbristens Sverige står på tur bekymrar det inte Akelius.

Men det bekymrar oss. Renovering måste ske, men den måste anpassas till hyresgästernas villkor. I dag har vi en lag om hyresgästinflytande som i praktiken ger hyresvärdarna rätt att renovera bort sina hyresgäster. Hyresgästens inflytande blir därmed mer av låtsaskaraktär.


Allt oftare väljer hyresvärden att topprenovera samtliga lägenheter till den grad att hyresgäster tvingas flytta en efter en.

Ett sätt att stärka hyresgästernas inflytande vid renovering är att fastighetsägarna erbjuder olika nivåer av ombyggnad med olika hyresnivåer. På så sätt har de boende möjlighet att välja ett alternativ som gör att de kan bo kvar. Så Akelius, vill du renovera tillsammans med dina nuvarande hyresgäster har du alla möjligheter att göra det.


BARBRO ENGMAN

Barbro Engman är förbundsordförande för Hyresgästföreningen