Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hyckleri när bryggarna attackerar alkoholskatter

Johnny Mostacero, förbundsordförande IOGT-NTO.
Foto: Linda Håkansson
Anna-Karin Fondberg, vd för Sveriges bryggerier.

Det är inte första, andra eller ens tredje gången som bryggarna använder gränshandeln som murbräcka mot svensk alkoholpolitik i allmänhet och svenska alkoholskatter i synnerhet, skriver IOGT-NTO:s förbundsordförande Johnny Mostacero i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. I en debattartikel publicerad den 15 februari 2021 pekar Sveriges Bryggerier på gränshandeln som ett hot mot det svenska alkoholmonopolet och kräver sänkta alkoholskatter.

Endast en bråkdel av svenskars alkoholkonsumtion kommer från gränshandeln. Att sänka skatten på svensk alkohol för att minska smugglingen kan därför närmast jämföras med att skjuta sig själv i foten för att minska smärtan från en stukning. 

Förklädd omtanke

Att argumentationen haltar känner så klart Sveriges Bryggerier till. Med förklädd omtanke om det svenska alkoholmonopolet och folkhälsan maskerar man dock sitt egna intresse av stor gränshandel och låga alkoholskatter.

Samma storbryggerier som i medier oroar sig över alkoholskattens inverkan på gränshandeln säljer nämligen sina produkter billigare till de tyska gränshandlarna än de gör till Systembolaget.

Bortom deras dimridåer står dock alkoholskattehöjningar stadigt som ett av Sveriges mest effektiva verktyg för att öka tryggheten och minska trycket på sjukvården.

Inte nog med det. Samtidigt som bryggarna kräver att alkoholskatten ska sänkas för att minska gränshandel och smuggling motarbetar de förslag för rimligare gränshandelsregler på EU-nivå – ett av de mest effektiva verktygen för att minska alkoholsmugglingen i Sverige.

Detta agerande är värt att ha i åtanke när man läser deras beskrivningar av hur organiserad smuggling utan ”varken nykterhets- eller ålderskontroller” finansierar kriminella verksamheter.

Skattehöjning är effektivt

Alkoholindustrins intressekonflikt i folkhälsofrågor är uppenbar och oundviklig. Bortom deras dimridåer står dock alkoholskattehöjningar stadigt som ett av Sveriges mest effektiva verktyg för att öka tryggheten och minska trycket på sjukvården.


Av Johnny Mostacero

Förbundsordförande för IOGT-NTO