Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hutlösa bränslepriser slår mot hela samhället

Drivmedelsskatten måste sänkas, skriver debattörerna.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Rickard Gegö Vd, Sveriges åkeriföretag.
Christian Ekström, vd Skattebetalarna.

Kriget i Ukraina driver upp de redan höga bränslepriserna ännu mer. Prisnivån är nu så hög att inte bara de som behöver bilen för att få vardagen att fungera drabbas – alla andra tvingas också betala när nödvändiga transporter hotas.

Skatten måste sänkas, skriver Sveriges åkeriföretag och Skattebetalarna. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det svenska dieselpriset är nu högst i världen. Diesel är sex kronor billigare i Polen än i Sverige. Bränslet är en av de största kostnaderna för åkerier och de höga bränslepriserna medför höga transportkostnader för landets åkerier. 

Höga transportkostnader ger höga transportpriser och därmed högre priser på alla de varor som transporteras. Normalt har transportpriserna stigit med cirka 1,5 till 3 procent per år, men i och med de höga bränslepriserna ser vi nu ökningar på upp mot 20 procent för vissa transporter. Ökningarna är tätt kopplade till de höga bränsleskatterna.

Prutmån finns: 60 procent är skatt

Under den gångna mandatperioden har bränsleskatten ökat med två kronor. Sex av tio kronor är skatt när du tankar. Bränsleskatten är dessutom konstruerad på sådant sätt att den ökar automatiskt varje år genom den så kallade överindexeringen. Överindexeringen är visserligen tillfälligt pausad under år 2022 men den borde avskaffas helt. Det är inte rimligt att höja skatten med autopilot.

Regeringen har under mandatperioden främst motiverat skattehöjningarna och försämringarna för landets bilister och åkerinäringen med ambitioner om att styra bort från fossilt till förmån för klimatet och miljön. Metoden lämnar dock en del övrigt att önska. 

Miljönyttan oförändrad

Det kan ifrågasättas om den så kallade reduktionsplikten som kräver att biodrivmedel blandas in i bränslet för att uppnå minskade utsläpp, påverkar energiinnehållet negativt. Biodrivmedel som exempelvis HVO är skattebefriade när de används rent men så fort de blandas in i den beslutade reduktionsplikten blir de fullt beskattade. För att klara nivåerna i reduktionsplikten blandas nu dessa biodrivmedel in. Om samma mängd biodrivmedel blandas in som skulle ha sålts rent är konsekvensen att bränslet blir dyrare men miljönyttan oförändrad.

Nya rekordnivåer vid pumpen i går.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Men även skatteundantaget för rena biodrivmedel är hotat. Det undantag som Sverige har riskerar att avskaffas, vilket skulle leda till kraftigt ökade kostnader för de åkerier som av miljöskäl använder dessa. 

Mot 30 kronor litern

Utan undantag riskerar priserna per liter diesel att landa på 30 kronor. Regeringen har begärt en tioårig förlängning av det svenska undantaget. Att skattebefrielsen görs under längre tid än ett år i taget och helst minst tio år, som regeringen nu har ansökt om, är välkommet och bör naturligtvis omfatta de förnybara bränslena som blandas in i reduktionsplikten.

Utöver detta har även momsen som betalas på bränslets samtliga delar stigit på grund av reduktionsplikten och höjda bränsleskatter vilket har gjort vardagen dyrare för företag och familjer, inte minst utanför de större städerna.

Sänk skatten!

Den ryska invasionen av Ukraina driver upp bränslepriserna ytterligare. Det gör tillvaron än mer prövande för dem som är beroende av transporter i sin vardag. Det är inte hållbart för människor och företag att behandlas som statens kassakossor bara för att de är beroende av bränsledrivna fordon. Sveriges bilister, åkeriföretag och konsumenter förtjänar förutsägbara villkor som gör det möjligt att bo och driva verksamheter över hela landet. 

Det kräver sänkta drivmedelspriser. Sänkta drivmedelspriser uppnås genom sänkta drivmedelsskatter.


Av Christian Ekström

Vd, Skattebetalarnas Förening

Rickard Gegö

Vd, Sveriges åkeriföretag

Bensinpriset kan klättra mot 30 kronor per liter: