Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hur vanligt är fusket med syriska intyg?

Ali Alabdallah är syrisksvensk journalist och författare.

Att SVT är så otydliga i sin rapportering kan ge stora negativa konsekvenser för människor med syriska examensintyg.

Jag blev nyfiken och frågade därför Universitets- och högskolerådet om exakta siffror, skriver syrisksvenske journalisten Ali Alabdallah

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Nyligen rapporterade SVT om falska examensintyg. Där visade SVT:s granskning att över 60 procent av polisanmälningarna för falska betyg från utlandet rör dokument från Syrien. Det som nämndes i SVT var korrekt, men de kunde varit tydligare och ännu mer balanserade i rapporteringen, tycker jag. Frågan jag ställer mig: Hur vanligt är fusket med syriska intyg egentligen? 

Jag, och kanske många tittare med mig, trodde först när jag såg SVT-inslaget att 60 procent motsvarar tusentals förfalskade syriska utbildningsdokument. 

Jag blev nyfiken och frågade därför Universitets- och högskolerådet (UHR) om exakta siffror. UHR förtydligar för mig i ett mejl: År 2015-2020 gjorde UHR totalt 322 polisanmälningar avseende förfalskade utbildningsdokument från samtliga länder och på samtliga utbildningsnivåer (det vill säga gymnasieutbildning, eftergymnasial yrkesutbildning och akademisk utbildning). Av dessa 322 polisanmälningar handlade 199 om förfalskade syriska utbildningsdokument.

0,5 procent av totalen

62 procent av samtliga polisanmälningar 2015-2020 avser alltså syriska utbildningsdokument, alla utbildningsnivåer. Den information som saknas i Rapports inslag är det totala antalet inkomna ärenden om bedömning av utländsk utbildning. Under 2015–2020 inkom det 38 000 ärenden med syriska utbildningar och bland dessa förekom alltså sammanlagt 199 förfalskade utbildningsdokument. Det motsvarar drygt 0,5 procent av det totala antalet bedömningsärenden.

Källa: UHR

Det är tydligt att SVT:s inslag saknar balans eftersom man inte nämner antalet falska dokument i förhållande till totalen. I själva verket var de syriska utbildningsdokumenten flest bland de utländska ärenden som kommit till UHR. UHR poängterade för mig mig att falska utbildningsdokument inte är ett syriskt problem utan ett globalt, som i synnerhet blir aktuellt vid stora flyktingströmmar. 

Att ”Rapport” är så otydliga i inslaget är missvisande och kan ge stora konsekvenser för människor med syriska betyg. SVT-inslaget kommer i en känslig tid där många utrikesfödda är arbetslösa och har drabbats extra hårt av pandemin. 

Nu blir det svårare för syrier 

Tyvärr spred sig nyheten om falska examensbetyg från Syrien väldigt snabbt i sociala medier. Syrisk utbildning får dåligt rykte vilket kan leda att tilliten sjunker bland arbetsgivare. Chanserna för högutbildade syrier att komma i sysselsättning eller bli kallade till arbetsintervju riskerar att minska. Alla samhällsaktörer behöver jobba hårt för att öka tilliten till den utländska kompetens som kommit till Sverige, inte tvärtom. 

Om några år kommer vi att se nästan lika många syrier som finländare på arbetsplatser som kräver högre utbildning

Syrien är ett krigsdrabbat land sedan tio år. Självklart kommer det komma falska examensbetyg från krigsdrabbade och korrupta länder och även länder som ”bara” är korrupta, däribland vissa EU-länder.

UHR förklarade för mig att de inte bär ansvaret gällande balansen i SVT-inslaget utan att jag behöver vända mig till redaktionerna på SVT Nyheter Södertälje och SVT Rapport. UHR har enbart lämnat statistik och svarat på SVT:s frågor. 

Näst största gruppen från utlandet

Syrier är enligt statistiken den näst största gruppen utländska studenter efter finländare som nu, 2021, studerar på svenska universitet och högskolor. Det borde kunna fungera som bevis för vinsten med att ta emot flyktingar som kommit från Syrien. Många vill och kan studera. Om några år kommer vi att se nästan lika många syrier som finländare på arbetsplatser som kräver högre utbildning. 


Av Ali Alabdallah 

Syrisksvensk journalist och författare i arbetsmarknadsfrågor