Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hur ska flyktingar få jobb, Magdalena Andersson?

Det är inte svårt att spräcka bilden av Magdalena Andersson som alla goda gåvors givare, skriver Emil Källström (C).
Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Regeringen slarvar bort högkonjunkturen medan Sverige klyvs. Första punkten i Magdalena Anderssons budgetpresentation i dag borde handla om hur man tänker skapa jobb åt de tiotusentals flyktingar som fastnat i arbetslöshet, skriver Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I dag presenterar Magdalena Andersson regeringens höstbudget. De senaste veckorna har pressträffarna avlöst varandra. Det brukar vara så i budgettider. Ministrarna turas om att lägga fram sina satsningar som de fått beviljade av finansministern.

Men det är inte svårt att spräcka bilden av Magdalena Andersson som alla goda gåvors givare. Regeringen har höjt skatterna på jobb och företagande i tre år, för att sedan avsluta med lite spridda skurar av småsatsningar inför valåret. Det är inte trovärdigt. 

Skattehöjning för över en miljon människor

Regeringens satsningar är bara en liten fotnot till den långa lista av skattehöjningar man har lagt fram de senaste tre åren. Låt oss titta på vad man tog – innan man gav:

Kraftigt höjda arbetsgivaravgifter. Bland det första regeringen gjorde var att göra det dyrare för småföretag, genom att tredubbla arbetsgivaravgiften för att anställa unga.

Höjd statlig skatt. Magdalena Andersson har höjt den statliga inkomstskatten flera gånger. Skattehöjningarna har drabbat över en miljon människor, bland annat lärare, socialsekreterare och poliser.

Kapat RUT och ROT. Trots att RUT och ROT skapat tusentals jobb och gjort svarta jobb vita har regeringen valt att kraftigt dra ned på bägge avdragen. Att en majoritet av RUT-företagarna är kvinnor och att var tredje RUT-anställd är invandrare har inte hindrat Magdalena Andersson.

Dyrare att anställa äldre. Regeringen har infört en särskild löneskatt för äldre. I en tid när vi behöver jobba längre för att finansiera pensionssystemet är det är märklig prioritering.

Straffskatt på sparande. Regeringens senaste skattehöjning presenterades nyligen och drabbar småsparare över hela landet. Nästan två miljoner svenskar som lagt undan pengar i ett investeringssparkonto, ISK, får höjd skatt.

Utnyttja högkonjunkturen bättre

Listan kan göras mycket längre. Den rödgröna regeringen har sedan förra valet höjt skatterna på jobb och företagande med över 30 miljarder. Hur det skulle skapa nya jobb är en fråga som har förblivit obesvarad i tre år.

Man har därutöver försökt höja skatten för landets småföretagare med 2,8 miljarder och ville höja inkomstskatten ytterligare genom sänkt brytpunkt för statlig skatt. De skattehöjningarna skulle ha varit med i regeringens budget i dag om inte alliansen stoppat dem.

Istället för att höja skatten på allt som skapar jobb borde regeringen utnyttja högkonjunkturen för att genomföra nödvändiga reformer, inte minst på arbetsmarknaden, för att få in flyktingar i arbete. Bakom alla vackra siffror som Magdalena Andersson skryter om finns nämligen ett skuggsamhälle, en framväxande underklass som inte alls känner igen sig i bilden av högkonjunktur och ökad tillväxt. 

Det måste bli billigare för småföretagen att anställa dem som letar efter sitt första jobb. Den ineffektiva Arbetsförmedlingen måste förändras i grunden. Nyanlända måste få möjlighet att få in en fot i arbetslivet genom lägre ingångslöner. Sverige måste öppna jobbdörren på vid gavel.

Sverige klyvs – regeringen tittar på

Nu missar regeringen den chansen. Man slösar bort högkonjunkturen och fortsätter stå vid sidlinjen medan Sverige klyvs, mellan de som har ett jobb att gå till på morgonen och de som är arbetslösa, mellan inrikes och utrikes födda, mellan stad och landsbygd. 

Första punkten i Magdalena Anderssons budgetpresentation i dag borde handla om hur man tänker skapa jobb åt de tiotusentals flyktingar som fastnat i arbetslöshet. 

Det är dags att regeringen lägger undan glädjekalkylerna och börjar prata om det bortglömda Sverige. 


Av Emil Källström 

Ekonomisk-politisk talesperson (C)