Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hur många studenter blir hemlösa av corona?

Att få sitt studiestöd indraget på grund av att utbildningar stänger ner är helt upp åt väggarna, skriver S-studenter.Foto: Jessica Gow/TT
Emma Fastesson Lindgren är ekonomisk-politisk talesperson för S-studenter.
Jakob Stone, utbildningspolitisk talesperson, S-studenter.

CSN:s nya information är ett byråkratiskt haveri som regeringen måste reda ut snarast.

Den absurda situationen kan uppstå där en student behöver bli coronasmittad för att kunna fortsätta betala sin hyra, skriver S-studenter.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. ”Om utbildningen upphör och du inte kan fortsätta studera har du inte rätt till studiestöd under den tid som skolan är stängd.”

Det är information som CSN den 11 mars går ut med till Sveriges studenter. Samma dag som Folkhälsomyndigheten begär att större sammankomster ställs in av rädsla för smittspridning. Över 500 000 personer fick 2019 studiestöd från CSN. Om lärosätena tvingas stänga tillfälligt riskerar dessa studenter att bli av med sin försörjning. Samtidigt kan boende i Sveriges 99 965 studentbostäder riskera att förlora sin hem. I och med att boendet kräver såväl pågående studier som månatlig hyra.

Att få sitt studiestöd indraget på grund av att utbildningar stänger ner är helt upp åt väggarna. Inte minst med tanke på att det handlar om pengar som redan skulle betalas ut – enligt myndighetens rådande budget. Det behövs därav inte ytterligare medel för att fortsätta betala ut studiestöd som tidigare.

Moment 22 

Om studenter däremot blir smittade har de ”i vissa fall” rätt till studiestöd. Med andra ord kan den absurda situationen uppstå där en student behöver bli smittad för att kunna fortsätta betala sin hyra. Flera regioner har dock meddelat att bara personer i riskgrupper kommer att testas. Detta innebär att flertalet studenter kan komma att smittas utan att det kan styrkas, och därmed förlora sitt studiestöd. 

Ansvarig minister Matilda Ernkrans måste genast säkerställa att studenternas försörjning inte dras in, skriver debattörerna.Foto: SIMON HASTEGÅRD/BILDBYRÅN

Studenter som läser vid ett stängt lärosäte i Italien riskerar också att få sitt studiestöd indraget. Dessa personer ställs då inför alternativen att antingen bryta mot italiensk lag samt UD:s rekommendationer och resa hem för att kunna fortsätta studierna i Sverige – eller lämnas helt utan inkomst och möjlighet att försörja sig. Distansalternativet kommer heller inte att vara praktiskt genomförbart för samtliga utbildningar, till exempel labb-moment eller verksamhetsförlagd utbildning (VFU). 

Reglerna sätts ur spel

Utskicket från CSN är inget annat än ett byråkratiskt haveri. Normala regler för rätt till studiestöd sätts ur spel när lärosäten kan tvingas stänga på grund av smittorisken. Regeringen och ministern för högre utbildning Matilda Ernkrans måste snarast adressera problemet och säkerställa att studenters försörjning inte dras in.

 

Av Jakob Stone

Utbildningspolitisk talesperson, S-studenter

Emma Fastesson Lindgren

Ekonomisk-politisk talesperson, S-studenter och masterstudent

Psykologen: Så hanterar du din corona-oro