Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hur många gånger ska vi betala för vården?

Johan Ingerö, ansvarig för välfärdsfrågor, tankesmedjan TimbroFoto: PRIVAT / PRIVAT
Regeringen trippelbeskattar oss för vår sjukvård, menar dagens debattör. Foto: SHUTTERSTOCK

Hur många gånger ska vi betala för vår sjukvård? Svaret från regeringen tycks vara: ”minst en gång till”, skriver Johan Ingerö från tankesmedjan Timbro.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I höstens budget presenterar regeringen en lång rad nya skattehöjningar. Bland annat en ny skatt på sjukvårdsförsäkringar som erbjuds via jobbet.

Men låt oss ta det från början. Alla vet naturligtvis att vi betalar skatt till landstingen och förväntar oss sjukvård i utbyte. Därutöver betalar vi en rad skatter till staten, varav en del återbetalas till landstingen. Trots det dras sjukvården med stora problem. Det vill säga, själva vården håller god kvalitet. Men det är svårt att komma fram till den. Personalbristen blir alltmer akut och vi har för få vårdplatser. Resultatet är att många av oss fastnar i långa köer innan vi får den sjukvård vi behöver.

För att lösa det problemet skaffar allt fler svenskar privata tilläggsförsäkringar. Idag har närmare 700 000 personer en egen sjukvårdsförsäkring. Av dessa har nästan en halv miljon fått försäkringen via sin arbetsgivare. 

Detta har sina naturliga skäl. 97 procent av Sveriges företag har färre än tio anställda, och för så små arbetsgivare kan en enda långtidssjukskriven medarbetare innebära katastrof. Så trots att även företagen är med och skattar till sjukvården så väljer många av dem att betala en gång till. Och nu vill regeringen och Vänsterpartiet beskatta detta – ännu en gång.

 

LÄS MER: Så slår höjd skatt mot vanligt folk 

 

Vi har alltså hamnat i en situation då politikerna inte klarar av att leverera den sjukvård som utlovats, och därefter straffbeskattar den som löser problemet på egen hand. 

Samtidigt behandlas vi medborgare som en ekonomisk Särimner, som kan både dubbel- och trippelbeskattas för en och samma tjänst. 

Den nya skatten skadar givetvis både de som tvingas betala och de arbetsgivare som tvingas in i en osäker situation. Men den skadar även den offentliga sjukvården. För om vänsterpartierna lyckas pressa ned bruket av privata sjukvårdsförsäkringar (vilket Jonas Sjöstedt har sagt att han vill) så kommer vårdköerna att växa ytterligare. 

I det ljuset vore det snarast klokt att införa skatteavdrag för företag som bekostar sjukvårdsförsäkringar åt de anställda, eftersom de faktiskt avlastar landstingen. 

Att inte bestraffa den som försäkrats av jobbet är i vilket fall ett anständighetskrav. Var och en av den halvmiljon svenskar som nu ska beskattas ännu hårdare har ju redan betalat skatt för både sin och andras sjukvård. 

 

LÄS MER – LO: Vi betalar skatt för att den ska gå till välfärden

 

Vänsterpartierna motiverar den nya skatten med att pengarna ska gå till mer och bättre sjukvård för alla, i stället för bara till de försäkrade. Men det är ett nonsensargument. Vårdköer är ingen naturlag, och Sverige hör sedan flera decennier till Europas värsta problembarn. Frankrike, Tyskland, Belgien och Finland har däremot inte det problemet. Även betydligt fattigare länder som Albanien och Makedonien klarar av att bedriva sjukvård utan att bygga upp jätteköer. Sveriges vårdköer har naturligtvis en mängd orsaker, men att vi skulle bo i något slags skatteparadis kan knappast vara en av dem.

Den nya sjukvårdsskatten handlar inte om att vänsterpartierna gillar sjukvård, utan om att de ogillar privata lösningar på problem som de själva varit med och skapat. Den miljard som skatten förväntas inbringa är växelpengar i sjukvårdssammanhang, men den kommer svida i skinnet på både folk och företag. 

 

LÄS MER: Inkompetens är skäl till ministeravsked 

 

Och med tanke på att vi redan bekostar vården med landstingsskatt, statlig inkomstskatt, moms och statlig sjukförsäkringsavgift så måste frågan upprepas: hur många gånger ska vi egentligen tvingas betala för vår sjukvård?

 

Johan Ingerö

Ansvarig för välfärdsfrågor, tankesmedjan Timbro