Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hur många fler av oss blev stulna från sina föräldrar?

Maria Diemar.
Clas Lindholm.

Många fler kan ha blivit utsatta för brott utan att veta om det.

Varför vill inte svenska staten eller myndigheter informera svenska Chile-adopterade om den pågående brottsutredningen i Chile? skriver Maria Diemar och Clas Lindholm.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I Sverige finns det idag adopterade som inte vet om att de kan ha utsatts för brott i Chile, för att kunna tas till Sverige och adopteras i svenska tingsrätter på 1970/80/90-talet.

I Appellationsdomstolen i Santiago pågår brottsutredningen 1044-2018 ”Barnarov och oegentligheter i samband med adoption”. Den chilenska brottsutredningen startades med en förundersökning i juni 2017. I dag är det två chilenska domare som leder i brottsutredningen och de arbetar tillsammans med specialpolisens enhet som jobbar för mänskliga rättigheter samt jurister.

Över 2 000 barn hamnade i Sverige

Brottsutredningen innefattar tiotusentals barn som har lämnat Chile för att adopteras i utlandet, cirka 2 200 barn hamnade i Sverige. Hur många av oss är stulna från våra föräldrar?

Brottsutredningen har pågått i tre år nu, utan att den svenska regeringen eller myndigheter har informerat de som kan vara drabbade i Sverige.

I Sverige har vi adopterade med fasa sett att personer som pekats ut i brottsutredningen, är personer som figurerar i våra dokument från svenska Adoptionscentrum. Den vanligaste adressen vi skrivits på i Chile är en av de huvudmisstänkta utpekade personernas adress.

Lyssna på domarens ord

I slutet av februari 2018 fick vi i föreningen Chileadoption.se kontakt med en av de domare som leder den chilenska brottsutredningen. Då vi fick möjlighet att ställa frågor och uttrycka vår oro för situationen. Vi fick dessa ord tillbaka: ”…mitt uppdrag är att hjälpa till att klargöra vad som verkligen hände på den tiden. Det är ett åtagande som jag åtagit mig, inte bara professionellt utan också på etisk och humanitär nivå, vi kommer inte bara att agera i enlighet med lagarna utan också under ledning av principer och värderingar som erkänns i internationell rätt”. Hans respons och ord är viktiga för oss.

Brottsutredningen har pågått i tre år nu, utan att den svenska regeringen eller myndigheter har informerat de som kan vara drabbade i Sverige.

Sedan våren 2018 har Chile-adopterade i utlandet kunnat skicka in sina dokument till den chilenska brottsutredningen. I dag ska de som misstänker oegentligheter i samband med sin adoption från Chile fylla i ett formulär från brottsutredningen som heter ”Application form to incorporate information from abroad about child abduction, cause ROL 1044-2018”. Formuläret ligger på den svenska myndigheten MFoF:s webbsida, sedan augusti 2020.

Svenska staten måste informera

Men om de svenska Chile-adopterade inte får information om brottsutredningen kan de omöjligt veta om att den pågår. I dagsläget ligger det på oss enskilda individer att hitta denna information och skicka våra dokument till brottsutredningen. Det är bara de fall där adopterade själva skickar in sina dokument som utreds.

Vi i föreningen Chileadoption.se anser att alla Chile-adopterade och deras adoptivföräldrar måste få information om brottsutredningen direkt från svenska staten eller myndigheter. Brottsutredning har redan pågått i tre år. Det kan vara många fler svenska Chile-adopterade som blivit utsatta för brott för att adopteras i Sverige, utan att vara medvetna om det.

Agera innan de biologiska föräldrarna dör

Hur länge ska den svenska staten och myndigheter låta bli att agera? De tre åren som gått är lång tid. Våra föräldrar i Chile är äldre. En del föräldrar fick sina barn dödförklarade, andra har blivit fråntagna sina barn. En del föräldrar har hunnit gå bort de senaste åren, utan att veta vart deras barn tagit vägen. Medan vi adopterade tror att vi blivit bortlämnande.

Nu måste den svenska staten och myndigheter ta ansvar och göra rätt.


Av Maria Diemar och Clas Lindholm

För Chileadoption.se