DEBATT. Så har Centerpartiet gjort sin första budgetuppgörelse med Vänsterpartiet, och det första man gör tillsammans är att vilja runda de demokratiska normer och regler som styr riksdagens arbete. Om underminering av riksdagsordningen och budgetreglerna är första steget, vad mer kan vi förvänta oss från Annie Lööf i samarbetet med Vänsterpartiet?
Anpassningen till det nya sammanhanget verkar gå fort. ”Paragrafrytteri”, sa Morgan Johansson på dagen. ”Byråkratiskt kryphål och trams”, sa Annie Lööf senare på kvällen.
Är det Morgan eller Annie som låter?
Det är förstås anmärkningsvärt att landets justitieminister hånar dem som vill följa riksdagsordningen, som har en unik ställning mellan grundlag och vanlig lag. Ändå är det inte förvånande – Morgan Johansson har genom åren gång på gång uppvisat påfallande svaga instinkter när det gäller demokratins normer och kultur.
Få har genom åren talat så mycket om värdet av att följa riksdagsordningen som Centerpartiet, men när reglerna sätter gränser för dem så är det genast odemokratiskt.
Desto mer förvånande att Annie Lööf har låtit som ett eko av Morgan Johansson. Det där med liberal demokrati är plötsligt inte så viktigt. I gårdagens ”Aktuellt” i SVT fick tittarna höra att det var de som vill följa konstitutionella regler som i själva verket var odemokratiska.
Med samma orwellska nyspråk ropar C-kollegan Martin Ådahl högt på Twitter om ”trumpifiering”. Men den som trumpifierar svensk politik är väl rimligen de partier som vill strunta i riksdagens regler, inte de partier som vill följa dem?
Håll er inom ramarna
Vi talar alltså om regler som finns till för att värna den demokratiska processen, och den ekonomiska stabiliteten. Regeringen har lagt en budget, och oppositionen har lagt ett motförslag. I går morse – extremt sent i processen, och utan beredning – lade Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet hastigt ett nytt förslag om pensionerna på bordet. De ville lägga det som en reservation, alltså ett motförslag till oppositionens förslag som har majoritet i finansutskottet. Men då sa de opolitiska tjänstemännen i riksdagen att det inte gick att göra på det sättet. Ett motförslag måste hålla sig inom ”ärendets ram”, som det heter, och det gjorde inte det nya pensionsförslaget. Därför kunde det inte tas upp till prövning.
Inte alls unikt
Reaktionerna från framför allt Socialdemokraterna och Centerpartiet var våldsamma, och detta beskrevs som något helt unikt. Men sanningen är den motsatta. Sådana avvägningar sker hela tiden. Ta exempelvis pandemin, med alla ändringsbudgetar från regeringen. Frågan om huruvida motförslag från andra partier höll sig inom ”ärendets ram” prövades löpande. Moderaterna följde alltid de bedömningar som kom från de opolitiska tjänstemännen i riksdagen. Om något förslag inte föll inom ramen, ja då var det bara att lägga det åt sidan, eller anpassa det så att det följer spelreglerna.
C har glömt alla fina ord om demokratin
Jag förstår att C-ledaren måste storma mot Moderaterna för att motivera att Centerpartiet nu med full kraft styr in i ett samarbete med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet efter valet, och att alla högtidliga löften om att aldrig förhandla budget med Vänsterpartiet nu är övergivna.
Men det är slående hur Centerpartiets tal om att värna den liberala demokratin var som bortblåst i gårdagens möte med den parlamentariska verkligheten och den nya partnern Vänsterpartiet. Få har genom åren talat så mycket om värdet av att följa riksdagsordningen som Centerpartiet, men när reglerna sätter gränser för dem så är det genast odemokratiskt.
Stress över partiinterna vägval får förstås inte trumfa riksdagens normer och regler. Moderaterna är hundra procent pålitliga i detta. Men hur är det med Centerpartiet?
Av Gunnar Strömmer
Partisekreterare Moderaterna