Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hur länge ska Lööf backa hånfulla friskolemiljonärer?

Kalle Sundin, utredare och kommunikationsansvarig på Katalys.
Foto: Eva Lindblad/1001bild.se / ©Eva Lindblad/1001bild.se
Centerpartiets partiledare Annie Lööf.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Barbara Bergström, grundare till Internationella engelska skolan.
Foto: MAJA SUSLIN / TT / TT NYHETSBYRÅN

En uppriktig fråga till Annie Lööf: Tycker du att det nuvarande friskolesystemet är acceptabelt? Och tycker du friskoletopparna agerar på ett sätt som inger förtroende? 

Den som hindrar förändring måste rimligen kunna svara på det, skriver Kalle Sundin, kommunikationsansvarig på den fackliga tankesmedjan Katalys.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Ingen är bättre på översitteri än Barbara Bergström, Internationella Engelska skolans (IES) grundare. I en intervju med SVT förklarar hon att anklagelserna som riktats mot friskolekoncernen om att bidra till segregation får henne att ”vilja spy”.

Det här är alltså en person som tjänat mer än en halv miljard kronor helt tack vare dina skattepengar. Men om du har fräckheten att kräva en kritisk diskussion om friskolesystemets effekter – då gör du henne spyfärdig. Då äcklar du henne.

Vi tar det hela en gång till. Så länge kötid fungerar som urvalsgrund kan IES räkna med att anta elever från hem med högre utbildningsnivå än riksgenomsnittet. Det innebär att det krävs färre lärare och mindre stödresurser för att nå resultat, koncernen kan därför dra ner på sådant för att skapa vinstmarginal åt sina aktieägare.

Vem ska stå till svars för den här arrogansen? Det måste Annie Lööf göra

Varför bidrar detta till segregation? För att skattepengarna – de som var avsedda till undervisning – på det sättet försvinner ur systemet i privata vinstuttag när de i stället hade behövts för att stärka skolor i socioekonomiskt utsatta områden där resultaten brister. 

När IES expanderar till fler orter och lockar till sig elever som kan öka lönsamheten lämnas kommunala skolor med helhetsansvar och mindre resurser. Dina skattemedel hamnar i fickorna på de riskkapitalister som Bergström sålt IES-andelar till i stället för i de skolor som kämpar.

Mätning efter mätning visar att vi är en överväldigande majoritet i Sverige som inte vill ha det så – ändå avfärdar Bergström oss på det här hånfulla sättet. 

Likställer skolan med kemtvätt

Hon är inte ensam. Före jul försökte Ulla Hamilton, vd för friskolornas riksförbund, göra sig lustig över kritik mot vinstuttagen genom att poängtera att kemtvättar minsann gör vinst utan att anklagas för vinstjakt. 

Hon försöker alltså göra sken av att det inte finns någon skillnad mellan skattefinansierad skolverksamhet – samhällets plikt att ge alla barn en bra utbildning – och tvätt av smutskläder.   

Vem ska stå till svars för den här arrogansen? Det måste Annie Lööf (C) göra. Hon ser nu ut att bli den enda partiledare i regeringsunderlaget som står i vägen för regleringar. Hennes liberala kollega Nyamko Sabuni (L) har börjat utrycka oro över riskkapitalisternas kontroll. Om det faktiskt innebär att Liberalerna är villiga att göra något åt saken återstår att se, men kritiken lär väl i alla fall kvalificera henne på Bergströms spylista. 

En fråga till Annie Lööf

En uppriktig fråga till Annie Lööf: Tycker du att det här systemet är acceptabelt? Tycker du friskoletopparna agerar på ett sätt som inger förtroende? Den som hindrar förändring måste rimligen kunna svara på det.

Det C-förslag som nyligen presenterades på DN-Debatt om att begränsa möjligheten att ställa sig i kö till tre år före skolstart kommer inte ens nära att lösa några problem. Det är också betydligt vekare än vad de egna C-väljarna önskar – endast tio procent av dem motsätter sig att helt avskaffa kötid som antagningskriterium, enligt en ny mätning från DN/Ipsos.

Det är dags att byta sida nu, Lööf – lämna en spypåse kvar åt Bergström.


Av Kalle Sundin

Utredare och kommunikationsansvarig på den fackliga tankesmedjan Katalys


KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.