Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hur kunde vi ha så fel om Donald Trump?

Mikael Törnwall.
Republikanska väljare under valnatten. Foto: John Locher / AP TT NYHETSBYRÅN

Trump vann inte tack vare missnöjda, outbildade vita män i mellanvästern. Segern betyder att också miljontals välutbildade amerikaner som inte förlorat jobbet lagt sin röst på Trump, skriver Mikael Törnwall

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

FAKTA

Mikael Törnwall

Författare till boken "USA vid ett vägskäl"

Efter att ha tillbringar tre dagar i Washington kände jag mig rätt säker på att Hillary Clinton skulle vinna när jag klev in på valvakan på Svenska ambassaden i Washington i går kväll. Jag hade träffat några av USA:s vassaste opinionsmätare och mött veteraner inom både det demokratiska och republikanska partiet, personer som varit med i toppolitik i 20 år eller mer. Alla hade utan undantag spått att Hillary Clinton skulle vinna med en betryggande marginal.

Bara några timmar sedan inser jag att alla hade fullständigt fel. Donald Trump kommer att bli USA:s 45 president.

Detta saknar motstycke inte bara för att så många experter hade så fel. Senast i den brittiska omröstningen att lämna EU var experterna precis fel ute. Valet av Trump saknar motstycke eftersom USA i modern tid aldrig har valt en person som är så illa förberedd att axla ansvaret som världens mäktigaste man (ja, det blev en man den här gången också.)

Vissa jämför med Ronald Reagan och påpekar att USA 1980 valde en skådespelare som president. Så kan det vara värre att 2016 välja en dokusåpakändis? Skillnaden är att Reagan hade varit guvernör i USA:s största delstat under 8 år. Trumps erfarenhet från politiska uppdrag är noll.

 

LÄS MER: Därför håller jag på Donald Trump

 

Frågan vi nu måste ställa oss är hur kunde tiotals miljoner väljare lägga sin röst på en dokusåpakändis framför den kanske mest kompetenta och erfarna presidentkandidaten i USA:s historia?

Hur kan det komma sig att miljoner kvinnor lade sin röst på en kandidat som skryter med grova sexuella trakasserier? Hur kunde en kandidat som förklarat krig mot USA:s största minoritet, latinos, ha en chans i ett presidentval?

Vi kan direkt avfärda att Trump vann tack vare missnöjda, outbildade vita män i mellanvästern. Visst är det så att en mycket viktig grupp av Trumps väljare är de miljontals människor som ser sig som förlorare på globaliseringen. Mängder av de amerikaner som förlorat jobbet när fabriker flyttat till Kina har tagit till sig Trumps löften om att ta jobben tillbaka till USA med hjälp av protektionism. Men det räcker inte som förklaring. Trumps seger betyder att också miljontals välutbildade amerikaner som inte förlorat jobbet har lagt sin röst på Trump. Jag följde själv ned Clinton-kampanjen i Virginia i söndags och träffade då en mycket trevlig, vältalig och uppenbarligen välbärgad man som berättade att han skulle rösta på Trump eftersom ”Hillary är en skurk.”

 

Jag ser också hur högavlönade anställda på bankerna på Wall Street röstat på Trump bara för att ”skaka om systemet”. Här har vi problemet. Alltför många väljare som borde veta bättre lägger sin röst på Trump, trots att de inser att han är fullständigt okvalificerad för USA:s högsta ämbete.  

Det är väljare som kanske sade att Hillary är precis lika dålig som Trump, men som innerst inne insett att hon trots allt mycket mer kvalificerad att vara president.

Precis som många röstade för att Storbritannien skulle lämna EU, trots att de egentligen ville vara kvar, ser vi här att väljare lägger en proteströst på en kandidat de egentligen inte vill se som segrare.

Trumps seger är mer ett stort FUCK YOU till etablissemanget i Washington än ett tecken på att USA tagit ett steg till höger efter Obama. De båda partierna måste nu ta sig en rejäl funderare på varför det hände och hur de ska ha en chans att återfå förtroendet inför nästa presidentval år 2020.

 

Mikael Törnwall
Författare till boken "USA vid ett vägskäl"