Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen pekar finger åt helt fel håll

Det traditionella studentfirandet ställs in i många av landets kommuner på grund av coronaviruset: ”Jätteledsen”.
Studentfiranden ställs in – men uteserveringar är knökfulla. Är det rimligt? skriver Ellen Sääf.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/TT
Ellen Sääf går sista terminen på gymnasiet.

Var tror ni att smittorisken är störst? På en trång uteservering eller på ett anpassat studentfirande? 

Regeringen pekar finger åt fel håll, skriver avgångseleven Ellen Sääf.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Klockan är fem. Radion skramlar i rummet hos kunden jag är hemma hos i jobbet. Det pratas om studenten, och jag väljer att inte ta in. Inte lyssna. Jag fortsätter städa tills tiden rinner ut. Halv sex. Jag går ut från byggnaden. Tar upp telefonen. Jag går in på nyhetsappen. ”Årets studentfirande kommer att bli annorlunda.” 

I Facebookgruppen ”Ställ inte in vår student, skjut upp det istället” med i skrivande stund drygt 15 600 medlemmar, diskuteras sätt att genomföra studenten, med gällande restriktioner. Många av medlemmarna mejlar beslutsfattare för att påverka och förändra, och för att ge förslag på hur man kan genomföra studenten på liknande sätt som tidigare år. 

En rejäl käftsmäll

När beslutet från regeringen presenteras blir det en käftsmäll för oss som trott att vi kunnat vara delaktiga i besluten. Flaken ställs in – vilket för majoriteten av oss känns som den minsta smittorisken under studenten. Flak som i flesta fall håller mellan 20–30 elever – inte över 50. Studentfirandet ställs in – men uteserveringar och barer är knökfulla. Är det rimligt? 

Alla måste göra uppoffringar under en pandemi. Många jobbar hemifrån, man undviker att träffa sina äldre släktingar och man undviker socialisering till den grad det är möjligt. Gymnasieeleverna fick ta en av de största uppoffringarna vilket var att gå över till distansundervisning. Att ställa om och acceptera läget är svårt, särskilt eftersom att det är något väldigt nytt för oss. 

Många lever som vanligt

Men trots regeringens vädjan om social distansering, om att äldre ska undvika sociala kontakter och att man inte ska gå på krogen är det många som undviker att lyssna. Många lever sina liv precis som vanligt. Oftast är det inte vi gymnasieelever som är ansvariga för det. Johan Carlson gick ut och sa att gymnasieeleverna ”solidariskt” ställt upp på distansundervisning. Som om det var ett val från första början. Nu är det något vi finner oss i, men vi hade tyvärr inget val, Johan. 

Jag ser verkligen inte hur studenten är den största boven i pandemins utveckling, skriver Ellen Sääf.Foto: SHUTTERSTOCK

”Du är vuxen nu, ett tungt ansvar vilar på dig. Ditt agerande kan avgöra människors liv eller död.” Det sa Anna Ekström till oss besvikna studenter. Hon talar som att studenten är den största boven i pandemins utveckling medan högstadieskolor fortfarande står öppna.

Vi kan anpassa oss

Jag tycker inte att det är ett ansvar man kan lägga på oss gymnasieelever. Jämför ett anpassat studentfirande med vilken fullsatt uteservering som helst. På en uteservering samlas människor, med olika jobb, bakgrunder, sysselsättningar eller liknande. Jag kan nästan lova att majoriteten av alla uteserveringar håller mer än 50 personer. 

Ett anpassat studentfirande, klass för klass, innehåller 20-30 studenter. Man åker flak med sin klass och är mer än två meter från eventuell folksamling. För oss är det inte publiken som spelar roll, utan att vi får ett så värdigt firande som möjligt. Det är heller inte vårt fel om folk väljer att kolla ändå, det ansvaret måste läggas på våra anhöriga. 

Studenter inte den stora boven

Var tror ni att smittorisken är störst? På en trång uteservering eller på ett anpassat studentfirande? 

Jag har full förståelse för att man måste ta sitt ansvar under en rådande pandemi. Men jag ser verkligen inte hur studenten är den största boven i pandemins utveckling. Jag tycker att ni pekar finger åt fel håll. Det finns andra saker att förbjuda än ett oskyldigt studentfirande. 

Vi som tar studenten är beredda att anpassa vår examen utefter restriktionerna, bara ni beslutsfattare går med på att lyssna på oss, och ta beslut med oss i åtanke.

 

Av Ellen Sääf

Gymnasieelev

Eleverna i Ängelholm får dansa på flaken: ”Ska bli kul”

Trots Folkhälsomyndighetens rekomendationer kommer gymnasieeleverna i Ängelholms kommun få fira studenten med utspring och lastbilsflak i år.