Mikael Damberg (S). Foto: Patrik C Ã Sterberg / STELLA PICTURESMikael Damberg (S). Foto: Patrik C Ã Sterberg / STELLA PICTURES
Mikael Damberg (S).  Foto: Patrik C Ã Sterberg / STELLA PICTURES
Anna Kinberg Batra (M). Foto: Olle SporrongAnna Kinberg Batra (M). Foto: Olle Sporrong
Anna Kinberg Batra (M).  Foto: Olle Sporrong

Hur kan ni prioritera fler jobbskatteavdrag?

Publicerad

Vad Kinberg Batra vill få oss att glömma är att de 140 miljarder i skattesänkningar som hennes parti drev igenom motsvarar kostnaden för alla barnbidrag i Sverige, för alla förskolor och hela försvarsmakten, skriver Mikael Damberg (S).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

När Anna Kinberg Batra i dag håller sommartal i centrala Stockholm har det snart gått två år sedan svenska folket röstade bort hennes parti från regeringsmakten.

Alliansens facit blev ökad arbetslöshet, större klyftor mellan rika och fattiga och en näringspolitik som reducerats till en enda sak – skattesänkningar. Tyvärr har Moderaterna inte omprövat sin politik i opposition.

Vad moderatledaren vill få oss att glömma är att de 140 miljarder i skattesänkningar som hennes parti drev igenom motsvarar kostnaden för alla barnbidrag i Sverige, för alla förskolor och hela försvarsmakten.

Detta kallade Moderaterna för näringspolitik. Egentligen handlade det bara om ett första, andra, tredje, fjärde och femte jobbskatteavdrag.

De borgerliga partierna har just nu tillfälle att utveckla politik för ett starkare och mer jämlikt Sverige. Men Moderaterna prioriterar ytterligare ett jobbskatteavdrag. Två tredjedelar av deras vårbudget består av detta sjätte jobbskatteavdrag.

Moderaternas enskilt största budgetsatsning skulle öka klyftorna. För när vi ser hur förslaget skulle slå i Stockholm, där Kinberg Batra i dag sommartalar, ser vi att det är kommuner som Danderyd och Täby som gynnas framför till exempel Botkyrka.

Vi ser att Moderaternas sjätte jobbskatteavdrag skulle gynna de som tjänar mest. Det skulle gynna män i finansbranschen framför kvinnor i vårdsektorn.

 

Regeringen har valt en annan väg och kommer att göra vad som krävs för att skapa framtidstro i Sverige.  Den svenska modellen ska utvecklas, inte avvecklas genom ytterligare skattesänkningar och välfärdsnedskärningar.

Vad Sverige behöver just nu är stora investeringar i utbildning, ökat bostadsbyggande och fungerande infrastruktur.

Ett sjätte jobbskatteavdrag är inte bara orättvis fördelningspolitik, det är också felavvägd tillväxtpolitik när matchningsproblem och bristande infrastruktur riskerar bromsa en fortsatt jobbtillväxt.

Det behövs även en politik för ökad export. För under förra året var exporten ett draglok för svensk ekonomi. Samtidigt är det bara 10 procent av företagen som exporterar. Dessutom går 70 procent av exporten till länder i Europa trots att 80 procent av den förväntade världstillväxten till 2020 kommer ske utanför Europa.

För att fler företag ska nå växande exportmarknader har regeringen presenterat en exportstrategi med åtgärder som regionala exportcentra och närvaro på fler exportmarknader.

Men när jag läser Moderaternas budgetmotion från i höstas så föreslås en nedskärning av exportfrämjande på 45 miljoner. Varför prioriterar Moderaterna ett sjätte jobbskatteavdrag före exportinsatser?

 

Forskare spår att 2016 kan bli året när tillverkande företag flyttar hem mer produktion än vad som flyttar till låglöneländer.

 Regeringen har presenterat en nyindustrialiseringsstrategi och jobbar med en handlingsplan för att stötta utvecklingen. Samtidigt dikterar Fredrik Reinfeldts ord från toppmötet i Davos, om att svensk industri var ”basically gone”, Kinberg Batras näringspolitik.

Sedan regeringen tillträdde har 110 000 fler människor ett jobb att gå till och arbetslösheten sjunkit ner under 7 procent. Tillväxten år 2015 var högst i Norden och fjärde högst i hela EU. Vi bör satsa klokt så att näringslivet kan bygga vidare på dessa framgångar och Sverige på sina styrkor.

Tyvärr harvar vissa på i gamla spår. För hur kan du prioritera ett sjätte jobbskatteavdrag framför allt annat, Anna Kinberg Batra?

 

Mikael Damberg (S)

Närings- och innovationsminister

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag