Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hur kan ni inte utvisa synagogebrännaren?

Synagogan i Göteborg utsattes för en brandattack i december förra året. Foto: HENRIK JANSSON/GT
Salomon Schulman är läkare och författare.Foto: OLLE SPORRONG

Vi är rädda för att den importerade antisemitismen ska hota oss till livet. I Sverige råder inte längre någon religionsfrihet för oss judar, skriver Salomon Schulman efter hovrättens beslut. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | BROTT & STRAFF. Ett gäng kastade molotovcocktails mot synagogan i Göteborg under chanukahelgen ifjol. Endast tre greps, från Palestina och Syrien. Två fick rättmätiga straff. Den tredje som förutom sitt fängelsestraff också blev utvisad överklagade hos hovrätten. Denna bekräftade fängelsestraffet men upphävde utvisningen.

Motiveringen är uppseendeväckande. Mannen skulle kunna råka illa ut på grund av att det fanns en risk att Israel skulle kunna bestraffa honom ytterligare. I denna lindring har hovrätten frångått juridiken och hänger sig åt missriktad politisk tolkning.

 

 

Israel är en rättstat

Israel är en rättsstat. För denna är ett brandattentat i Sverige en svensk angelägenhet. Israel är enbart engagerad i terrorattacker riktade mot den judiska staten. Judar utanför landet är inte dess angelägenhet.

Här kan jag och min palestinske vän skratta med varandra. Den dömde skurken vill ingen av oss träffa. Han hör inte hemma i Sverige.

Hovrätten kunde utvisa honom till Palestina, där gärningsmannen hör hemma. Det hade känts bra för mig. Nästa vecka är det Jom Kippur. Jag kommer att gå in i en hårt bevakad synagoga. Vi är rädda för att den från arabvärlden importerade antisemitismen ska hota oss till livet. I Malmö hade det skallats att judar skulle skjutas dagen före nidingsdådet i Göteborg i samband med protester mot Trumps ambassadflytt.

 

LÄS MER: Sverige låter judehatet hända – gång på gång

 

Både judar och muslimer är drabbade

I Sverige råder inte längre någon religionsfrihet, särskilt inte för oss judar – men även muslimer är drabbade.

En palestinsk vän sa till mig att om vi hade bott nere i Israel/Palestina hade vi varit fiender. Här i Sverige kan vi skratta med varandra. Den dömde skurken vill ingen av oss träffa. Han hör inte hemma i Sverige.

Ingen av oss vill se rasister på våra gator.

 

Av Salomon Schulman

Författare och läkare