Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hur kan ni beskatta oss för tv vi inte vill se?

Nu ska folket tvingas att betala för SVT – via skattsedeln. Helt fel, tycker moderaten Tom Hedrup.
Tom Hedrup (M) är ledamot i Stockholms kommunfullmäktige.
Foto: MODERATERNA

I dag förväntas riksdagen rösta ja till public service-skatten. Nu ska medborgarna tvingas att betala för SVT och SR. 

Orimligt – vi måste få valfriheten att slippa, skriver moderaten Tom Hedrup.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | PUBLIC SERVICE. En av de största trenderna i västvärlden just nu är att man “cut the cord” vilket innebär att man säger upp sitt kabel-tv-abonnemang och själv väljer sina tv-kanaler direkt hos fristående aktörer utan bindningstid. 

Enkelt förklarat - amerikaner, engelsmän och tyskar värnar sin frihet att välja och vill ha egen makt över till vem man betalar och vilket utbud man vill se. Man vill också ha full frihet att nedgradera sina tjänster om den privata ekonomin viker.

Nu tänker riksdagen införa en “public service-skatt” som går tvärtemot trenden i resten av världen. Här ska vi i Sverige med tvång få medborgare att betala för SVT och SR. Det spelar absolut ingen roll om du inte har en tv-mottagare eller om du ens vill se SVT. 


LÄS MER: Klubbat och klart – riksdagen röstade ja till public service-skatt


Strider mot liberala värderingar

Det här är klassisk S- och V-politik. 

Hur kan C, L och M som nästan alltid slagits för individens rätt att välja gå med på något så märkligt som en public service skatt? Jag menar att många i min generation gick med i något av Allianspartierna för att vi såg hur de slogs mot ett 50-procentsparti som till varje pris ville inskränka vår frihet. Hur kan man då så flagrant gå emot sin egen grundfilosofi som man gör nu? 


LÄS MER: Ann Heberlein: Gör rätt nu – eller lägg ner hela public service


Danmark sänkte nyligen budgeten för sina public service-kanaler. Frågan blir då varför svensk public service behöver så mycket pengar? Efter 50 år har man endast lyckats sy ihop två politiska talk shows där den ena håller så låg nivå att det är obegripligt SVT själva inte lägger ner den. Det finns ingen renodlad ekonomiredaktion, trots att räntor, aktiepriser, och konjunkturfrågor i stort styr våra liv och är en del av vår allmänbildning. 

Obefintlig rapportering från våra grannländer

Utrikesrapporteringen från USA och Israel står ofta i skarp kontrast mot rapporteringen från utländska medier. Från våra grannländer har man i princip ingen som helst rapporteringen och jag är övertygad att knappt tio procent av befolkningen kan pricka in vilka partier som styr våra nordiska grannar. Bevakningen av beslut i EU får knappt en bråkdel av tiden som ges till att utvärdera amerikanska lagförslag, trots att EU:s beslut i de flesta fall påverkar svenskens dagliga liv i mycket större skala.


LÄS MER: SVT:s märkliga idé om muslimer i tv-utbudet


I tider av fake news har SVT ofta hamnat fel och fört vidare felaktigheter såsom blöjvägningen hos Carema, kostnaden för att byta ut en dörr på Nya Karolinska eller redovisat konsultkostnader som enbart en kostnad utan intäkter - (vilket kraftigt snedvrider aspekten på investeringen). 

Så av vilken anledning ska vi tvinga våra medborgare att betala för SVT och SR? Vad i SVT:s utbud är det vi inte kan få någon annanstans i dagens utbud av tv-kanaler på Youtube, streamingtjänster, utbildningstjänster online och konkurrerande privata aktörer? 


LÄS MER: Vill SR att satiren ska styras av staten?


Slösar pengar på dokusåpor

SVT och SR skapades i en tid då det inte fanns någon aktör som sände tv i Sverige. Det var aldrig meningen att svensk public service skulle bli så här dyr. Det var heller aldrig meningen att public service skulle konkurrera mot privata aktörer med såpoperor, dokusåpor, amerikanska serier eller kändistävlingar. 

Public service får gärna finnas kvar – men då som tillval. Tekniken för att göra SVT till betal-tv finns och kostar i princip ingenting att implementera. 

Därför: Låt SVT börja om med ett nytt mandat direkt från svenska folket. För oss moderater har frihet och valfrihet alltid varit vår ledstjärna. Därför måste vi stå upp för svensk valfrihet att välja och att välja bort. Public service är inget undantag. 


Av Tom Hedrup

Ledamot av kommunfullmäktige Stockholm (M)